Ciastka/ Słodkie

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z nadzieniem czekoladowym

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 16 babeczek potrzebujesz:

  • 50 g mąki gryczanej (incola)
  • 100 g mąki jaglanej (incola)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 100 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 180 g musu jabłkowego (2 jabłka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g erytrolu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
  • papilotki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
  2. Jedną tabliczkę czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Po wystygnięciu dodać mleko i dokładnie wymieszać.
  3. Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą.
  4. Połączyć ze sobą mąki, proszek i cukier. Za pomocą robota kuchennego lub miksera suche składniki wymieszać kolejno z: puree, rozpuszczoną czekolada i na końcu z siemieniem.
  5. Blachę wyłożyć papilotkami. Nałożyć łyżkę ciasta, następnie ułożyć na środku kostkę czekolady i wypełnić ciastem do ¾ papilotki. Czynność powtórzyć do zużycia ciasta.
  6. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z nadzieniem czekoladowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 16 babeczek Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Składniki

  • 50 g mąki gryczanej (incola)
  • 100 g mąki jaglanej (incola)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 100 g masła (użyłam wegańskiego)
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 180 g musu jabłkowego (2 jabłka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g erytrolu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
  • papilotki

Sposób przygotowania

1

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.

2

Jedną tabliczkę czekolady i masło roztopić w kąpieli wodnej. Po wystygnięciu dodać mleko i dokładnie wymieszać.

3

Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą.

4

Połączyć ze sobą mąki, proszek i cukier. Za pomocą robota kuchennego lub miksera suche składniki wymieszać kolejno z: puree, rozpuszczoną czekolada i na końcu z siemieniem.

5

Blachę wyłożyć papilotkami. Nałożyć łyżkę ciasta, następnie ułożyć na środku kostkę czekolady i wypełnić ciastem do ¾ papilotki. Czynność powtórzyć do zużycia ciasta.

6

Wstawić do piekarnika na około 25 minut.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz