Bez cukru/ Ciastka/ Słodkie

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z nadzieniem czekoladowym

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 15 babeczek potrzebujesz:

  • 50 g mąki gryczanej (użyłam firmy incola)
  • 100 g mąki jaglanej (użyłam firmy incola)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 100 g wegańskiego masła
  • 100 ml napoju roślinnego
  • 180 g musu jabłkowego (2 jabłka)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 130 g erytrytolu
  • 2 łyżki jasnego mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody

Dodatkowo:

  • papilotki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
  2. Do miski włożyć połamaną jedną tabliczkę czekolady i masło, następnie roztopić te składniki w kąpieli wodnej. Po wystygnięciu dodać napój roślinny i dokładnie wymieszać.
  3. Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  4. Połączyć ze sobą mąki, proszek i erytrytol. Do suchych składników dodać puree, rozpuszczoną czekoladę, a na końcu siemię. Wszystko dokładnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papilotkami. Nałożyć łyżkę ciasta, następnie ułożyć na środku kostkę czekolady i wypełnić ciastem do ¾ papilotki. Czynność powtórzyć do zużycia ciasta.
  6. Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.

Wegańskie i bezglutenowe babeczki z nadzieniem czekoladowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 15 babeczek Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Składniki

  • 50 g mąki gryczanej (użyłam firmy incola)
  • 100 g mąki jaglanej (użyłam firmy incola)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 100 g wegańskiego masła
  • 100 ml napoju roślinnego
  • 180 g musu jabłkowego (2 jabłka)
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 130 g erytrytolu
  • 2 łyżki jasnego mielonego siemienia lnianego
  • 6 łyżek wody
  • Dodatkowo:
  • papilotki

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

2

Do miski włożyć połamaną jedną tabliczkę czekolady i masło, następnie roztopić te składniki w kąpieli wodnej. Po wystygnięciu dodać napój roślinny i dokładnie wymieszać.

3

Siemię lniane zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut.

4

Połączyć ze sobą mąki, proszek i erytrytol. Do suchych składników dodać puree, rozpuszczoną czekoladę, a na końcu siemię. Wszystko dokładnie wymieszać.

5

Blachę wyłożyć papilotkami. Nałożyć łyżkę ciasta, następnie ułożyć na środku kostkę czekolady i wypełnić ciastem do ¾ papilotki. Czynność powtórzyć do zużycia ciasta.

6

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz