Słodkie

Wegańskie pączki bez glutenu

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 10 pączków będziesz potrzebować:

  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowe)
  • 1 łyżeczka suchych bezglutenowych drożdży
  • 150 g mąki bezglutenowej- mieszanka do wypieku chleba z firmy Balviten
  • 25g cukru pudru
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 1 łyżka rumu
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • około 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Podgrzać mleko i wymieszać je z drożdżami.
  2. Siemię lniane połączyć z woda i dokładnie wymieszać.
  3. Mąkę i cukier puder wsypać do termomiksu. Dolać mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać siemię i rum. Ciasto wyrabiać do połączenia składników. Przełożyć do czystej miski i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwójnego zwiększenia swojej objętości).
  4. W garnku rozgrzać olej i za pomocą dwóch łyżek nałożyć ciasto. Smażyć około 5 minut do uzyskania lekko brązowego koloru.
  5. Pączki wyłożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

Porady:

Pamiętaj aby włożyć pączki do rozgrzanego oleju. Można to sprawdzić wrzucając niewielką ilość ciasta do oleju. Jeśli uniesie się na wierzch i zacznie smażyć oznacza to, że możesz wkładać pączki.

Ciasto wychodzi bardzo klejące dlatego najlepiej użyć do tego termomiksu.

Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

 

Wegańskie pączki bez glutenu

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 pączków Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina wyrośnięcia + smażenie

Składniki

  • 200 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowe)
  • 1 łyżeczka suchych bezglutenowych drożdży
  • 150 g mąki bezglutenowej- mieszanka do wypieku chleba z firmy Balviten
  • 25g cukru pudru
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego
  • 1 łyżka rumu
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • około 1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania

1

Podgrzać mleko i wymieszać je z drożdżami.

2

Siemię lniane połączyć z woda i dokładnie wymieszać.

3

Mąkę i cukier puder wsypać do termomiksu. Dolać mleko z drożdżami i wymieszać. Następnie dodać siemię i rum. Ciasto wyrabiać do połączenia składników. Przełożyć do czystej miski i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (do podwójnego zwiększenia swojej objętości).

4

W garnku rozgrzać olej i za pomocą dwóch łyżek nałożyć ciasto. Smażyć około 5 minut do uzyskania lekko brązowego koloru.

5

Pączki wyłożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.

Notatki

Pamiętaj aby włożyć pączki do rozgrzanego oleju. Można to sprawdzić wrzucając niewielką ilość ciasta do oleju. Jeśli uniesie się na wierzch i zacznie smażyć oznacza to, że możesz wkładać pączki. Ciasto wychodzi bardzo klejące dlatego najlepiej użyć do tego termomiksu. Pączki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz