Dania główne/ Szybkie/ Wegańskie

Wegańskie risotto z trawą cytrynową i kafirem

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania trzech porcji potrzebujesz:

I Etap

  • 250 g brązowego ryżu
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 2 liście kafiry
  • 1 łodyga trawa cytrynowa
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

II Etap

  • dwie garście orzechów nerkowca
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1/2 cukini
  • szklanka różyczek brokułu
  • 10 cm białej części pora

Do podania:

  • świeża kolendra
  • dymka

Przygotowanie:

  1. Trawę cytrynową uderzyć kilka razy tępą częścią noża, aby wydobyła z siebie smak. Do garnka wrzucić wszystkie składniki z Etapu I i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykrywką tak długo jak wymaga tego sposób przygotowania ryżu. U mnie było to 15 minut.
  2. Pozbyć się końcówek z groszku cukrowego i przeciąć na pół. W garnuszku zagotować wodę i zblanszować groszek.
  3. Cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na małe różyczki, a por pokroić w plasterki.
  4. Pod koniec gotowania ryżu- na ostatnie 5 minut dorzucić warzywa i orzechy. Gotować do miękkości ryżu. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Przełożyć do misek i posypać posiekaną kolendrą i dymką.

Wegańskie risotto z trawą cytrynową i kafirem

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • I Etap
  • 250 g brązowego ryżu
  • 500 ml mleczka kokosowego
  • 2 liście kafiru
  • 1 łodyga trawa cytrynowa
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • II Etap
  • dwie garście orzechów nerkowca
  • 100 g groszku cukrowego
  • 1/2 cukini
  • szklanka różyczek brokułu
  • 10 cm białej części pora
  • Do podania:
  • świeża kolendra
  • dymka

Sposób przygotowania

1

Trawę cytrynową uderzyć kilka razy tępą częścią noża, aby wydobyła z siebie smak. Do garnka wrzucić wszystkie składniki z Etapu I i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykrywką tak długo jak wymaga tego sposób przygotowania ryżu. U mnie było to 15 minut.

2

Pozbyć się końcówek z groszku cukrowego i przeciąć na pół. W garnuszku zagotować wodę i zblanszować groszek.

3

Cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Brokuł podzielić na małe różyczki, a por pokroić w plasterki.

4

Pod koniec gotowania ryżu- na ostatnie 5 minut dorzucić warzywa i orzechy. Gotować do miękkości ryżu. Doprawić solą i pieprzem.

5

Przełożyć do misek i posypać posiekaną kolendrą i dymką.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz