Świąteczne/ Zupy

Zakwas na barszcz wigilijny

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania zakwasu będziesz potrzebować:

  • 2 kg buraków
  • około 2 l przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli

dodatkowo:

  • duży szklany słoik do przechowywania zakwasu
  • gaza do przykrycia
  • drewniana łyżka do mieszania zakwasu

Przygotowanie:

  1. Wodę wymieszać z solą.
  2. Buraki umyć i obrać. Pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plastry.
  3. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół.
  4. Do szklanego naczynia wrzucić buraki, przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.
  5. Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 4-7 dniach.

Porady:

Ja przechowuję zakwas w piwnicy 😉

Codziennie przemieszaj zakwas drewnianą łyżką.

Zakwas najlepiej przygotować około tygodnia przed wigilią. Jeśli przygotujesz go wcześniej, odcedź i odstaw do lodówki.

Zakwas na barszcz wigilijny

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 4-7 dni

Składniki

  • 2 kg buraków
  • około 2 l przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

1

Wodę wymieszać z solą.

2

Buraki umyć i obrać. Pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plastry.

3

Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół.

4

Do szklanego naczynia wrzucić buraki, przyprawy i czosnek. Wszystko zalać wodą, tak aby składniki nie wystawały poza płyn.

5

Naczynie przykryć gazą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Zakwas powinien być gotowy po 4-7 dniach.

Notatki

Ja przechowuję zakwas w piwnicy 😉 Codziennie przemieszaj zakwas drewnianą łyżką. Zakwas najlepiej przygotować około tygodnia przed wigilią. Jeśli przygotujesz go wcześniej, odcedź i odstaw do lodówki.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz