Dania główne/ Lekkostrawne/ Wegańskie

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, papryką i szpinakiem

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować:

Zapiekanka:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 10 cm białej części por
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • doniczka świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sos:

  • 200 ml śmietanki z orzechów nerkowca (użyłam z firmy Ecomil)
  • 250 ml napoju z nerkowców bez cukru w temperaturze pokojowej (użyłam z firmy Ecomil)
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne

Wykonanie:

  1. Obrać ziemniaki i przekroić na pół. Do garnka wlać wodę i wrzucić ziemniaki. Posolić i gotować około 15 minut, aż lekko zmiękną. Odcedzić. Odczekać, aż ziemniaki ostygną i pokroić je w plastry.
  2. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  3. W międzyczasie przygotować sos. W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Chwilę podsmażyć i wlać napój roślinny. Zagotować i odczekać chwilę, aż zgęstnieje. Do garnka dolać śmietankę i dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić.
  4. Cukinię, paprykę i por pokroić w cienkie plastry. Szalotkę pokroić w kostkę.
  5. Garnek żeliwny wysmarować oliwą i ułożyć warzywa. Podzielić je tak, aby wyszły mniej więcej: 4 warstwy ziemniaków i 3 warstwy pozostałych warzyw. Zacząć od ułożenia ziemniaków, następnie kilka plastrów cukinii, papryki, por, liście szpinaku, bazylii i trochę szalotki. Posypać szczyptą tymianku, soli i pieprzu. Ułożyć kolejne dwie takie warstwy i zakończyć na górze warstwą ziemniaków.
  6. Warzywa zalać sosem. Przykryć pokrywką i piec około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i ostrożnie otworzyć. Przełożyć na talerze.

Porady:

Sos robimy na bazie zasmażki tak jak np. do sosu do potrawki.

Napój z nerkowców najlepiej się tu sprawdzi. Nie jest za słodki, dzięki czemu zapiekanka będzie wytrawna.
Ilość warstw w zapiekance nie jest, aż tak istotna. Ważne, aby zacząć i zakończyć ziemniakami.
Jeśli masz w lodówce wegański bądź zwykły ser możesz nim posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika.
Świeżą bazylię możesz zastąpić suszoną, dodając ją do sosu.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, papryką i szpinakiem

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • Zapiekanka:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cukinia
  • 100 g szpinaku
  • 10 cm białej części por
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • Sos:
  • 200 ml śmietanki z orzechów nerkowca (użyłam z firmy Ecomil)
  • 250 ml napoju z nerkowców bez cukru w temperaturze pokojowej (użyłam z firmy Ecomil)
  • 1 łyżka masła wegańskiego
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • doniczka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania

1

Obrać ziemniaki i przekroić na pół. Do garnka wlać wodę i wrzucić ziemniaki. Posolić i gotować około 15 minut, aż lekko zmiękną. Odcedzić. Odczekać, aż ziemniaki ostygną i pokroić je w plastry.

2

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

3

W międzyczasie przygotować sos. W garnku rozpuścić masło i dodać mąkę. Chwilę podsmażyć i wlać napój roślinny. Zagotować i odczekać chwilę, aż zgęstnieje. Do garnka dolać śmietankę i dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić.

4

Cukinię, paprykę i por pokroić w cienkie plastry. Szalotkę pokroić w kostkę.

5

Garnek żeliwny wysmarować oliwą i ułożyć warzywa. Podzielić je tak, aby wyszły mniej więcej: 4 warstwy ziemniaków i 3 warstwy pozostałych warzyw. Zacząć od ułożenia ziemniaków, następnie kilka plastrów cukinii, papryki, por, liście szpinaku, bazylii i trochę szalotki. Posypać szczyptą tymianku, soli i pieprzu. Ułożyć kolejne dwie takie warstwy i zakończyć na górze warstwą ziemniaków.

6

Warzywa zalać sosem. Przykryć pokrywką i piec około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.

7

Zapiekankę wyjąć z piekarnika i ostrożnie otworzyć. Przełożyć na talerze.

Notatki

Sos robimy na bazie zasmażki tak jak np. do sosu do potrawki. Napój z nerkowców najlepiej się tu sprawdzi. Nie jest za słodki, dzięki czemu zapiekanka będzie wytrawna. Ilość warstw w zapiekance nie jest, aż tak istotna. Ważne, aby zacząć i zakończyć ziemniakami. Jeśli masz w lodówce wegański bądź zwykły ser możesz nim posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika. Świeżą bazylię możesz zastąpić suszoną, dodając ją do sosu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz