Zupy

Zupa boczniakowa

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 500 g boczniaków
  • ½ marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 1 duża szalotka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnki niedźwiedziego
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek oliwy/oleju
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w dobrną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Bulion zagotować i wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu.
  3. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy. Wrzucić szalotkę i grzyby. Smażyć na dużym ogniu, aż zrobią się złote. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Do bulionu dorzucić boczniaki i szalotkę z patelni. Gotować 10 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i marchew. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
  5. Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy dwie łyżki oliwy, zdejmujemy z ognia i serwujemy.

Porady:

Długość gotowania zupy zależy od wielkości pokrojonych warzyw.

Boczniaki wrzucić na mocno rozgrany tłuszcz. Chcemy, żeby się usmażyły, a nie ugotowały na patelni. Najlepiej chwile je zostawić bez mieszania, aż zbrązowieją. Jeśli nie masz dużej patelni podziel boczniaki i szalotkę na dwie porcje. Zbyt duża ilość składników może spowodować duszenie warzyw i puszczenie wody.

 

Zupa boczniakowa

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • l bulionu warzywnego
  • 500 g boczniaków
  • ½ marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 1 duża szalotka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnki niedźwiedziego
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek oliwy/oleju
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Grzyby pokroić w cienkie plastry, a szalotkę w dobrną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

2

Bulion zagotować i wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu.

3

Na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy. Wrzucić szalotkę i grzyby. Smażyć na dużym ogniu, aż zrobią się złote. Doprawić solą i pieprzem.

4

Do bulionu dorzucić boczniaki i szalotkę z patelni. Gotować 10 minut. Następnie wrzucić ziemniaki i marchew. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).

5

Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy dwie łyżki oliwy, zdejmujemy z ognia i serwujemy.

Notatki

Długość gotowania zupy zależy od wielkości pokrojonych warzyw. Boczniaki wrzucić na mocno rozgrany tłuszcz. Chcemy, żeby się usmażyły, a nie ugotowały na patelni. Najlepiej chwile je zostawić bez mieszania, aż zbrązowieją. Jeśli nie masz dużej patelni podziel boczniaki i szalotkę na dwie porcje. Zbyt duża ilość składników może spowodować duszenie warzyw i puszczenie wody.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz