Lekkostrawne/ Zupy

Zupa szparagowa

Mamy już sezon na szparagi więc korzystajcie! Pasują do zupy, makaronów, sałatek, jako dodatek do mięs ale również same z masłem i koperkiem. Uwielbiam szparagi 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 600 g białych szparagów
  • 450 g ziemniaków
  • 5 cm środkowej części por
  • 1 szalotka
  • mały pęczek koperku
  • około 70 ml śmietanki ryżowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:

  • kilka liści świeżego lubczyku
  • blender
  • sito

Wykonanie:

  1. Szparagi obrać i umyć. Oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm) i odłożyć je do miseczki.
  2. Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Szparagi pokroić w plasterki około 1 cm. Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Bulion zagotować w garnku. Włożyć końcówki szparag i lubczyk. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Szparagi wyciągnąć z bulionu i zblednować na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sito.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone szparagi i smażyć chwilę, aż będą lekko złote.
  6. Do czystego bulionu wsypać ziemniaki, por, szalotkę i usmażone szparagi. Dodać łyżkę oliwy. Gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  7. W międzyczasie zblendowane szparagi spróbować. Jeśli nie są bardzo gorzkie dolać je do bulionu*.
  8. Koperek posiekać i wsypać do zupy.
  9. Śmietankę wlać do kubka i wymieszać z 1/3 szklanki zupy. Mieszaninę stopniowo dolewać do zupy, aby się nie zwarzyła.
  10. Na koniec szparagową doprawić solą i pieprzem.
  11. Zupę zdjąć z ognia i przelać do miseczek.

Porady:

Lubczyk nada fajnego smaku zupie, jeśli nie masz nie musisz go dodawać.

Nie wyrzucaj końcówek szparagów! Przydadzą się w trakcie gotowania, aby nadać szparagowego smaku zupie. Jeśli masz więcej takich końcówek z poprzedniego dnia również możesz je dołożyć.

* Zblednowane szparagi nadadzą zupie głębszego smaku i lekko ją zagęszczą. Jeśli są bardzo gorzkie dodaj odrobinę i spróbuj czy taki smak ci odpowiada. Śmietanka, którą dodasz na końcu lekko osłodzi zupę więc dodawaj wedle uznania.

Śmietanka może się zważyć, jeśli wlejesz ją bezpośrednio do zupy. Wymieszaj ją z zupą i dopiero dodaj tyle ile uważasz.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam tą zupę.

Zupa szparagowa

Wydrukuj przepis
Porcje: 2,5 l Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 600 g białych szparagów
  • 450 g ziemniaków
  • 5 cm środkowej części por
  • 1 szalotka
  • mały pęczek koperku
  • około 70 ml śmietanki ryżowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • kilka liści świeżego lubczyku
  • blender
  • sito

Sposób przygotowania

1

Szparagi obrać i umyć. Oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm) i odłożyć je do miseczki.

2

Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Szparagi pokroić w plasterki około 1 cm. Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie w plastry. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.

3

Bulion zagotować w garnku. Włożyć końcówki szparag i lubczyk. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

4

Szparagi wyciągnąć z bulionu i zblednować na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sito.

5

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone szparagi i smażyć chwilę, aż będą lekko złote.

6

Do czystego bulionu wsypać ziemniaki, por, szalotkę i usmażone szparagi. Dodać łyżkę oliwy. Gotować około 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

7

W międzyczasie zblendowane szparagi spróbować. Jeśli nie są bardzo gorzkie dolać je do bulionu*.

8

Koperek posiekać i wsypać do zupy.

9

Śmietankę wlać do kubka i wymieszać z 1/3 szklanki zupy. Mieszaninę stopniowo dolewać do zupy, aby się nie zwarzyła.

10

Na koniec szparagową doprawić solą i pieprzem.

11

Zupę zdjąć z ognia i przelać do miseczek.

Notatki

Lubczyk nada fajnego smaku zupie, jeśli nie masz nie musisz go dodawać. Nie wyrzucaj końcówek szparagów! Przydadzą się w trakcie gotowania, aby nadać szparagowego smaku zupie. Jeśli masz więcej takich końcówek z poprzedniego dnia również możesz je dołożyć. * Zblednowane szparagi nadadzą zupie głębszego smaku i lekko ją zagęszczą. Jeśli są bardzo gorzkie dodaj odrobinę i spróbuj czy taki smak ci odpowiada. Śmietanka, którą dodasz na końcu lekko osłodzi zupę więc dodawaj wedle uznania. Śmietanka może się zważyć, jeśli wlejesz ją bezpośrednio do zupy. Wymieszaj ją z zupą i dopiero dodaj tyle ile uważasz.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz