Sos z orzechów nerkowca jest alternatywą dla sosu śmietanowego. Niezbędne jest użycie płatków drożdżowych do jego przygotowania, nadają one lekko serowego smaku. Można je kupić przez internet w sklepach ze zdrową żywnością. Ja korzystam z płatków firmy Naturata.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 3 porcji będziesz potrzebować:
- 300 g bezglutenowego makaronu spaghetti
- 100 g orzechów nerkowca (użyłam firmy Denver Food)
- 300 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych (użyłam firmy Naturata)
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprzopcjonalnie:
- świeże oregano do posypania
Przygotowanie:
- Orzechy zalać 150 ml cieplej wody i odstawić aż zmiękną (około 3 godziny).
- Nerkowce odcedzić. W termomiksie umieścić orzechy, czosnek, płatki drożdżowe i dolać 150 ml wody. Zblendować na gładką masę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać sos, a następnie makaron.
- Wszystko razem wymieszać i podgrzać (dodać oregano). Przełożyć na talerze.
Porady:
Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę przegotowanej wody na patelnię.
Makaron spaghetti z sosem z nerkowców
Wydrukuj przepisSkładniki
- 300 g bezglutenowego makaronu spaghetti
- 100 g orzechów nerkowca
- 300 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- opcjonalnie:
- świeże oregano do posypania
Sposób przygotowania
1. Orzechy zalać 150 ml cieplej wody i odstawić aż zmiękną (około 3 godziny).
2. Nerkowce odcedzić. W termomiksie umieścić orzechy, czosnek, płatki drożdżowe i dolać 150 ml wody. Zblendować na gładką masę. Dobrze przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać sos, a następnie makaron.
5. Wszystko razem wymieszać i podgrzać (dodać oregano).
6. Przełożyć na talerze
Notatki
Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dolać trochę przegotowanej wody na patelnię.
Brak komentarzy