Świąteczne/ Zupy

Barszcz wigilijny z jabłkiem

Barszcz jest moja ulubioną zupą wigilijną. Suszone grzyby nadają mu świątecznego aromatu, a jabłka słodkiego smaku. Już jutro wigilia ale nie jest jeszcze za późno na barszcz. Dzisiaj ugotuj wywar buraczany, zostaw na noc w chłodnym miejscu, a do jutra wieczora barszcz przejdzie smakiem.

Składniki & przygotowanie

Do ugotowania barszczu potrzebne będzie:

1. Wywar grzybowy:

  • 15 g suszonych borowików lub innych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu

2. Wywar warzywny:

  • 2 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 1 jabłko ( twarde, słodko- kwaśne)
  • 2 l wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

  1. Czosnek i cebulę obrać.
  2. Do małego garnka wlać szklankę wody. Wrzucić borowiki, czosnek, przepołowioną cebulę, liście laurowe, ziele i pieprz. Gotować na minimalnym ogniu 20 minut.
  3. Warzywa umyć i obrać. Buraki przekroić na pół i pokroić w plastry ( około 0,5 cm). Jabłko ze skórką pokroić na 4 ćwiartki, pozbyć się pestek i gniazda.
  4. Do dużego garnka wlać 2 l zimnej wody, dodać wszystkie warzywa, a na końcu jabłko. Zagotować, dodać wywar grzybowy, sól ( ja dałam 2 łyżeczki), pieprz i gotować delikatnie około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć szumowiny jeśli potrzeba.
  5. Po upływie podanego czasu dodać 3 łyżki octu i 3 łyżeczki majeranku, delikatnie wymieszać i zdjąć z ognia.
  6. Wyjąć jabłko i odstawić na całą noc do lodówki.
  7. Kolejnego dnia zagotować, pozbyć się wszystkich warzyw i doprawić do smaku.
  8. Barszcz najlepiej smakuje z pierożkami 🙂

Barszcz wigilijny z jabłkiem

Wydrukuj przepis
Porcje: 1,5 l Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • Wywar grzybowy:
  • 15 g suszonych borowików
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • Wywar warzywny:
  • 2 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 1 jabłko ( twarde, słodko- kwaśne)
  • 2 l wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1

Czosnek i cebulę obrać.

2

Do małego garnka wlać szklankę wody. Wrzucić borowiki, czosnek, przepołowioną cebulę, liście laurowe, ziele i pieprz. Gotować na minimalnym ogniu 20 minut.

3

Warzywa umyć i obrać. Buraki przekroić na pół i pokroić w plastry ( około 0,5 cm). Jabłko ze skórką pokroić na 4 ćwiartki, pozbyć się pestek i gniazda.

4

Do dużego garnka wlać 2 l zimnej wody, dodać wszystkie warzywa, a na końcu jabłko. Zagotować, dodać wywar grzybowy, sól ( ja dałam 2 łyżeczki), pieprz i gotować delikatnie około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć szumowiny jeśli potrzeba.

5

Po upływie podanego czasu dodać 3 łyżki octu i 3 łyżeczki majeranku, delikatnie wymieszać i zdjąć z ognia.

6

Wyjąć jabłko i odstawić na całą noc do lodówki.

7

Kolejnego dnia zagotować, pozbyć się wszystkich warzyw i doprawić do smaku.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz