Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie

Bezglutenowa i wegańska szarlotka

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

Ciasto:

  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
  • 100 g mąki ryżowej
  • 175 g mąki owsianej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 50 g erytrytolu
  • 130 g zimnego wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)

Jabłka:

  • 1,5 kg twardych jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • około 15 g erytrytolu (w zależności od słodkości jabłek)
  • szczypta wanilii

Dodatkowo:

  • olej lub masło do wysmarowania blachy
  • blacha do pieczenia wielkości 27 cm x 18 cm
  • robot kuchenny do wyrabiania ciasta
  • puder z erytrytolu lub cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
  2. Siemię lniane zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostawić na 5 minut.
  3. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Dodać masło i zacząć wyrabiać. Na koniec dodać jogurt i wyrobić ciasto. Najlepiej w robocie kuchennym, aby masło się nie roztopiło w rękach.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna większa na spód i druga trochę mniejsza około 150 g – na kruszonkę. Zawinąć folią i włożyć do lodówki.
  5. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w plastry.
  6. Do garnka z szerokim dnem wsypać jabłka. Włączyć ogień i prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut z dodatkiem cynamonu, wanilii i erytrytolu. Zdjąć z ognia i odstawić.
  7. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wyjąć z lodówki większą porcję ciasta i wykleić spod. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.
  8. Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta z i pokruszyć w rękach na kruszonkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  9. Blachę wyjąć z piekarnika i nałożyć jabłka. Posypać na wierzchu kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut, aż zrobi się złota.
  10. Szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  11. Ciasto pokroić i przełożyć na talerze. Posypać pudrem z erytrytolu lub cukrem pudrem.

Porady:

Masło powinno być zimne, aby nie topiło się podczas wyrabiania ciasta.

Ciasto najłatwiej wyrabiać w robocie kuchennym lub w termomiksie.

Gdyby ciasto było za suche, to dodać trochę więcej masła.

Puder z erytrytolu uzyskać przez drobne zblednowanie erytrytolu.

Bezglutenowa i wegańska szarlotka

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
  • 100 g mąki ryżowej
  • 175 g mąki owsianej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 50 g erytrytolu
  • 130 g zimnego wegańskiego masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
  • Jabłka:
  • 1,5 kg twardych jabłek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • około 15 g erytrytolu (w zależności od słodkości jabłek)
  • szczypta wanilii
  • Dodatkowo:
  • olej lub masło do wysmarowania blachy
  • blacha do pieczenia wielkości 27 cm x 18 cm
  • robot kuchenny do wyrabiania ciasta
  • puder z erytrytolu lub cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).

2

Siemię lniane zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostawić na 5 minut.

3

Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Dodać masło i zacząć wyrabiać. Na koniec dodać jogurt i wyrobić ciasto. Najlepiej w robocie kuchennym, aby masło się nie roztopiło w rękach.

4

Ciasto podzielić na dwie części. Jedna większa na spód i druga trochę mniejsza około 150 g - na kruszonkę. Zawinąć folią i włożyć do lodówki.

5

Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w plastry.

6

Do garnka z szerokim dnem wsypać jabłka. Włączyć ogień i prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut z dodatkiem cynamonu, wanilii i erytrytolu. Zdjąć z ognia i odstawić.

7

Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wyjąć z lodówki większą porcję ciasta i wykleić spod. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.

8

Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta z i pokruszyć w rękach na kruszonkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

9

Blachę wyjąć z piekarnika i nałożyć jabłka. Posypać na wierzchu kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut, aż zrobi się złota.

10

Szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

11

Ciasto pokroić i przełożyć na talerze. Posypać pudrem z erytrytolu lub cukrem pudrem.

Notatki

Masło powinno być zimne, aby nie topiło się podczas wyrabiania ciasta. Ciasto najłatwiej wyrabiać w robocie kuchennym lub w termomiksie. Gdyby ciasto było za suche, to dodać trochę więcej masła. Puder z erytrytolu uzyskać przez drobne zblednowanie erytrytolu.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz