Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować:
Ciasto:
- 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
- 100 g mąki ryżowej
- 175 g mąki owsianej
- 25 g mąki z tapioki
- 50 g erytrytolu
- 130 g zimnego wegańskiego masła
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
Jabłka:
- 1,5 kg twardych jabłek
- ½ łyżeczki cynamonu
- około 15 g erytrytolu (w zależności od słodkości jabłek)
- szczypta wanilii
Dodatkowo:
- olej lub masło do wysmarowania blachy
- blacha do pieczenia wielkości 27 cm x 18 cm
- robot kuchenny do wyrabiania ciasta
- puder z erytrytolu lub cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
- Siemię lniane zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostawić na 5 minut.
- Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Dodać masło i zacząć wyrabiać. Na koniec dodać jogurt i wyrobić ciasto. Najlepiej w robocie kuchennym, aby masło się nie roztopiło w rękach.
- Ciasto podzielić na dwie części. Jedna większa na spód i druga trochę mniejsza około 150 g – na kruszonkę. Zawinąć folią i włożyć do lodówki.
- Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w plastry.
- Do garnka z szerokim dnem wsypać jabłka. Włączyć ogień i prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut z dodatkiem cynamonu, wanilii i erytrytolu. Zdjąć z ognia i odstawić.
- Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wyjąć z lodówki większą porcję ciasta i wykleić spod. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut.
- Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta z i pokruszyć w rękach na kruszonkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Blachę wyjąć z piekarnika i nałożyć jabłka. Posypać na wierzchu kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut, aż zrobi się złota.
- Szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
- Ciasto pokroić i przełożyć na talerze. Posypać pudrem z erytrytolu lub cukrem pudrem.
Porady:
Masło powinno być zimne, aby nie topiło się podczas wyrabiania ciasta.
Ciasto najłatwiej wyrabiać w robocie kuchennym lub w termomiksie.
Gdyby ciasto było za suche, to dodać trochę więcej masła.
Puder z erytrytolu uzyskać przez drobne zblednowanie erytrytolu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Siemię lniane zalać gorącą wodą. Wymieszać i ostawić na 5 minut. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Dodać masło i zacząć wyrabiać. Na koniec dodać jogurt i wyrobić ciasto. Najlepiej w robocie kuchennym, aby masło się nie roztopiło w rękach. Ciasto podzielić na dwie części. Jedna większa na spód i druga trochę mniejsza około 150 g - na kruszonkę. Zawinąć folią i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pozbyć się gniazd i pokroić w plastry. Do garnka z szerokim dnem wsypać jabłka. Włączyć ogień i prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut z dodatkiem cynamonu, wanilii i erytrytolu. Zdjąć z ognia i odstawić. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wyjąć z lodówki większą porcję ciasta i wykleić spod. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut. Wyjąć z lodówki pozostałą część ciasta z i pokruszyć w rękach na kruszonkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Blachę wyjąć z piekarnika i nałożyć jabłka. Posypać na wierzchu kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut, aż zrobi się złota. Szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Ciasto pokroić i przełożyć na talerze. Posypać pudrem z erytrytolu lub cukrem pudrem. Masło powinno być zimne, aby nie topiło się podczas wyrabiania ciasta.
Ciasto najłatwiej wyrabiać w robocie kuchennym lub w termomiksie.
Gdyby ciasto było za suche, to dodać trochę więcej masła.
Puder z erytrytolu uzyskać przez drobne zblednowanie erytrytolu.Bezglutenowa i wegańska szarlotka
Wydrukuj przepis
Składniki
Sposób przygotowania
Notatki
Brak komentarzy