Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 35 pasztecików potrzebujesz:
- 1 opakowanie bezglutenowego ciasta francuskiego z firmy Balviten
- 1 kg farszu mięsnego
Przygotowanie:
- Mięso przygotować według przepisu na farsz mięsny.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Na stolnicy rozwałkować płat ciasta francuskiego (prostokąt o wymiarach około 28x15cm) aby można było zawinąć farsz na 3 razy.
- Uformować mięso na kształt walca o (średnicy 4 cm) po jednej stronie ciasta, zostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zwinąć całość w rulon i lekko spłaszczyć. Kroić w paski szerokości 4 cm pod kątem 60 stopni.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut.
- Podawać z barszczem.
Porady:
Jeśli tolerujesz jajka, posmaruj wierzch pasztecików roztrzepanym białkiem przed włożeniem do piekarnika.
Układaj paszteciki na blasze rozcięciem ciasta do dołu aby ciasto nie odchodziło podczas pieczenia.
Bezglutenowe paszteciki z ciasta francuskiego
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 opakowanie bezglutenowego ciasta francuskiego z firmy Balviten
- 1 kg farszu mięsnego
Sposób przygotowania
Mięso przygotować według przepisu na farsz mięsny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg). Na stolnicy rozwałkować płat ciasta francuskiego (prostokąt o wymiarach około 28x15cm) aby można było zawinąć farsz na 3 razy.
Uformować mięso na kształt walca o (średnicy 4 cm) po jednej stronie ciasta, zostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zwinąć całość w rulon i lekko spłaszczyć. Kroić w paski szerokości 4 cm pod kątem 60 stopni.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku około 30 minut.
Podawać z barszczem.
Notatki
Jeśli wolisz tłusty farsz dodaj więcej tłustego mięsa np: boczku, karkówki. Układaj paszteciki na blasze rozcięciem ciasta do dołu aby ciasto nie odchodziło podczas pieczenia.
Brak komentarzy