Bez cukru/ Ciastka/ Desery/ Słodkie

Bezglutenowe i wegańskie batony a’la Snickers

Zdrowa wersja batonów Snickers! W przepisie nie znajdziecie glutenu, nabiału i białego cukru. Dodatkowo do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, wystarczy tylko lodówka do schłodzenia każdej warstwy. Batoniki są łatwe w przygotowaniu i zrobione są z małej ilości składników. Spód Snickersa składa się głównie z mąki migdałowej. Bazą kolejnej warstwy jest masło orzechowe i orzechy ziemne. Wierzch polany jest gorzką czekoladą, a całość słodzona syropem ryżowym.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

Spód:

  • 100 g mąki migdałowej
  • 4 łyżki syropu ryżowego
  • 5 łyżek niesolonego masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Warstwa orzechowa

  • 9 łyżek masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
  • 5 łyżek syropu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • około 4 łyżki wody
  • 100 g solonych orzechów ziemnych

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 2 łyżki napoju roślinnego

Dodatkowo:

  • blaszka o rozmiarach  28 cm x 15 cm lub większa

Wykonanie:

Spód:

    1. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło orzechowe, syrop ryżowy i olej kokosowy (tak aby składniki się połączyły, ale nie gotowały). Dodać sól, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
    2. Masę przełożyć do miski i połączyć z mąką migdałową.
    3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić spód. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Warstwa orzechowa:

    1. W garnku podgrzać masło, syrop ryżowy i olej kokosowy. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
    2. Wyjąć blachę z lodówki i nałożyć kolejną warstwę. Rozprowadzić równomiernie po całości.
    3. Posypać orzechami i włożyć do lodówki. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.

Polewa:

    1. Czekoladę połamać i włożyć do szklanej miski. Wlać napój rośliny. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
    2. Blaszkę wyjąć z lodówki. Snickersa pokroić na batoniki i oblać roztopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Porady:

Podgrzewając składniki nie dopuszczamy do ich zagotowania. Wystarczy je lekko podgrzać w celu ich połączenia.

Przed oblaniem batoników czekoladą warto je umieścić na kratce jak na zdjęciu. Pod kratkę położyć papier do pieczenia. Batoniki nie będą przywierać do podłoża, a nadmiar czekolady spłynie na papier.

Każdą warstwę trzymać tak długo w lodówce, aż będzie schłodzona i twarda.

Batoniki przechowywać w lodówce.

Do przygotowania batoników można użyć większej blaszki. Jeśli taka wybierzesz, to nie wypełniaj jej w całości. Zajmij tylko część, aby batony nie wyszły zbyt płaskie.

Bezglutenowe i wegańskie batony a'la Snickers

Wydrukuj przepis
Porcje: 15 batoników Czas przygotowania: 30 minut + schłodzenie

Składniki

  • Spód:
  • 100 g mąki migdałowej
  • 4 łyżki syropu ryżowego
  • 5 łyżek niesolonego masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • Warstwa orzechowa:
  • 9 łyżek masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
  • 5 łyżek syropu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • około 4 łyżki wody
  • 100 g solonych orzechów ziemnych
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 2 łyżki napoju roślinnego 
  • Dodatkowo:
  • blaszka o rozmiarach 28 cm x 15 cm lub większa

Sposób przygotowania

1

Spód:

2

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło orzechowe, syrop ryżowy i olej kokosowy (tak aby składniki się połączyły, ale nie gotowały). Dodać sól, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.

3

Masę przełożyć do miski i połączyć z mąką migdałową.

4

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić spód. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

5

Warstwa orzechowa:

6

W garnku podgrzać masło, syrop ryżowy i olej kokosowy. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać wodę i ponownie wymieszać.

7

Wyjąć blachę z lodówki i nałożyć kolejną warstwę. Rozprowadzić równomiernie po całości.

8

Posypać orzechami i włożyć do lodówki. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.

9

Polewa:

10

Czekoladę połamać i włożyć do szklanej miski. Wlać napój rośliny. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 

11

Blaszkę wyjąć z lodówki. Snickersa pokroić na batoniki i oblać roztopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Notatki

Podgrzewając składniki nie dopuszczamy do ich zagotowania. Wystarczy je lekko podgrzać w celu ich połączenia. Przed oblaniem batoników czekoladą warto je umieścić na kratce jak na zdjęciu. Pod kratkę położyć papier do pieczenia. Batoniki nie będą przywierać do podłoża, a nadmiar czekolady spłynie na papier. Każdą warstwę trzymać tak długo w lodówce, aż będzie schłodzona i twarda. Batoniki przechowywać w lodówce. Do przygotowania batoników można użyć większej blaszki. Jeśli taka wybierzesz, to nie wypełniaj jej w całości. Zajmij tylko część, aby batony nie wyszły zbyt płaskie.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz