Zdrowa wersja batonów Snickers! W przepisie nie znajdziecie glutenu, nabiału i białego cukru. Dodatkowo do ich przygotowania nie trzeba używać piekarnika, wystarczy tylko lodówka do schłodzenia każdej warstwy. Batoniki są łatwe w przygotowaniu i zrobione są z małej ilości składników. Spód Snickersa składa się głównie z mąki migdałowej. Bazą kolejnej warstwy jest masło orzechowe i orzechy ziemne. Wierzch polany jest gorzką czekoladą, a całość słodzona syropem ryżowym.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania potrzebujesz:
Spód:
- 100 g mąki migdałowej
- 4 łyżki syropu ryżowego
- 5 łyżek niesolonego masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Warstwa orzechowa
- 9 łyżek masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
- 5 łyżek syropu ryżowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- około 4 łyżki wody
- 100 g solonych orzechów ziemnych
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
- 2 łyżki napoju roślinnego
Dodatkowo:
- blaszka o rozmiarach 28 cm x 15 cm lub większa
Wykonanie:
Spód:
-
- W garnku na małym ogniu rozpuścić masło orzechowe, syrop ryżowy i olej kokosowy (tak aby składniki się połączyły, ale nie gotowały). Dodać sól, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do miski i połączyć z mąką migdałową.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić spód. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Warstwa orzechowa:
-
- W garnku podgrzać masło, syrop ryżowy i olej kokosowy. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
- Wyjąć blachę z lodówki i nałożyć kolejną warstwę. Rozprowadzić równomiernie po całości.
- Posypać orzechami i włożyć do lodówki. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
Polewa:
-
- Czekoladę połamać i włożyć do szklanej miski. Wlać napój rośliny. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Blaszkę wyjąć z lodówki. Snickersa pokroić na batoniki i oblać roztopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Porady:
Podgrzewając składniki nie dopuszczamy do ich zagotowania. Wystarczy je lekko podgrzać w celu ich połączenia.
Przed oblaniem batoników czekoladą warto je umieścić na kratce jak na zdjęciu. Pod kratkę położyć papier do pieczenia. Batoniki nie będą przywierać do podłoża, a nadmiar czekolady spłynie na papier.
Każdą warstwę trzymać tak długo w lodówce, aż będzie schłodzona i twarda.
Batoniki przechowywać w lodówce.
Do przygotowania batoników można użyć większej blaszki. Jeśli taka wybierzesz, to nie wypełniaj jej w całości. Zajmij tylko część, aby batony nie wyszły zbyt płaskie.
Bezglutenowe i wegańskie batony a'la Snickers
Wydrukuj przepisSkładniki
- Spód:
- 100 g mąki migdałowej
- 4 łyżki syropu ryżowego
- 5 łyżek niesolonego masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- Warstwa orzechowa:
- 9 łyżek masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
- 5 łyżek syropu ryżowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- około 4 łyżki wody
- 100 g solonych orzechów ziemnych
- Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
- 2 łyżki napoju roślinnego
- Dodatkowo:
- blaszka o rozmiarach 28 cm x 15 cm lub większa
Sposób przygotowania
Spód:
W garnku na małym ogniu rozpuścić masło orzechowe, syrop ryżowy i olej kokosowy (tak aby składniki się połączyły, ale nie gotowały). Dodać sól, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do miski i połączyć z mąką migdałową.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić spód. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Warstwa orzechowa:
W garnku podgrzać masło, syrop ryżowy i olej kokosowy. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać wodę i ponownie wymieszać.
Wyjąć blachę z lodówki i nałożyć kolejną warstwę. Rozprowadzić równomiernie po całości.
Posypać orzechami i włożyć do lodówki. Schłodzić przez co najmniej 30 minut.
Polewa:
Czekoladę połamać i włożyć do szklanej miski. Wlać napój rośliny. Całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
Blaszkę wyjąć z lodówki. Snickersa pokroić na batoniki i oblać roztopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Notatki
Podgrzewając składniki nie dopuszczamy do ich zagotowania. Wystarczy je lekko podgrzać w celu ich połączenia. Przed oblaniem batoników czekoladą warto je umieścić na kratce jak na zdjęciu. Pod kratkę położyć papier do pieczenia. Batoniki nie będą przywierać do podłoża, a nadmiar czekolady spłynie na papier. Każdą warstwę trzymać tak długo w lodówce, aż będzie schłodzona i twarda. Batoniki przechowywać w lodówce. Do przygotowania batoników można użyć większej blaszki. Jeśli taka wybierzesz, to nie wypełniaj jej w całości. Zajmij tylko część, aby batony nie wyszły zbyt płaskie.
Brak komentarzy