Ciastka/ Słodkie

Bezglutenowe i wegańskie pączki

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 12 małych pączków będziesz potrzebować:

  • 250 g bezglutenowej mąki do chleba Mix B Schar
  • 7 g bezglutenowych suchych drożdży
  • około 200 ml napoju roślinnego bez cukru
  • 20 g drobnego cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu spirytusowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 50 ml oleju kokosowego (w płynnej postaci)
  • około 1 l oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • mąka ryżowa do podsypania

Dodatkowo:

  • powidła
  • lukier do polania pączków
  • ręcznik papierowy
  • wałek
  • szpryca lub rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówka do szprycowania pączków

Przygotowanie:

  1. Napój roślinny podgrzać w garnku. Przelać do miseczki i wsypać drożdże. Odstawić, aż drożdże zaczną rosnąć (około 5 minut).
  2. Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać.
  3. Do suchych składników wlać ocet i olej kokosowy. Na koniec dodać napój roślinny z drożdżami i dokładnie wymieszać (ciasto będzie klejące).
  4. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej do piekarnika).
  5. Blat delikatnie oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z miski i chwile wyrobić. Jeśli potrzeba dodać trochę mąki. Rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć dużą szklanką koło. Uformować gładką kulkę wielkości piłeczki pingpongowej i odstawić na blachę. Przykryć ręcznikiem kuchennym, aby ciasto nie obeschło i formować kolejne.
  6. Uformowane pączki włożyć do piekarnika, aby wyrosły. Piekarnik ustawić na 35 stopni i zostawić, aż urosną. U mnie zajmuje to od 1 do 1,5 godziny.
  7. W niedużym garnku rozgrzać olej. Powinien on mieć około 170 stopni. Do garnka włożyć kilka pączków i usmażyć równo z dwóch stron (około 3 minut). Kontrolować temperaturę, aby pączki się nie spaliły.
  8. Pączki wyciągnąć i położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odczekać, aż trochę ostygną.
  9. Gotowe pączki naszprycować dużą ilością powideł i polać lukrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu 🙂

Porady:

Napój roślinny powinien być ciepły, ale nie gorący. Jeśli będzie miał powyżej 40 stopni, to może zabić drożdże. Sprawdź temperaturę napoju zanim wsypiesz drożdże.

Olej kokosowy powinien być w formie płynnej. Jeśli Twój olej jest w formie stałej, to wlej do garnka wodę i włóż do niego słoik z olejem. Podgrzewaj chwilę, aż olej będzie płynny.

Ciasto przy formowaniu pączków nie może być za suche. Nie powinno kleić się do dłoni, ale pozostać nadal lekko wilgotne, aby nie mieć problemów z ich uformowaniem. Ciasto za każdym razem zakrywamy ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschło.

Surowe uformowane pączki najlepiej będą rosły w ciepłym miejscu o stałej temperaturze. Ja wkładam je do piekarnika nagrzanego do 35 stopni, nie więcej! Pół godziny mam włączony piekarnik, a później wyłączam i nie otwieram. Temperatura nadal zostaje w zamkniętym piekarniku.

Podczas smażenie pączków należy kontrolować temperaturę oleju. Najlepiej sprawdzić termometrem czy olej jest wystraczająco nagrzany (około 170 stopni). Jeśli go nie posiadasz, to zrób test. W momencie, kiedy uznasz, że olej jest nagrzany wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto opadnie na dół i nie będzie się smażyć to znaczy, że olej jest za zimny. Odpowiednio nagrzany tłuszcz uniesie ciasto do góry i doprowadzi do powstania bąbli.

Po wrzuceniu dużej ilości pączków temperatura oleju może spaść. Uważaj również, aby pączki od razu nie zrobiły się brązowe, a w środku będą jeszcze surowe.

Ciasto można przygotować w robocie kuchennym. Jest to łatwiejsza metoda, ponieważ po wymieszaniu składników ciasto wychodzi klejące.

Bezglutenowe i wegańskie pączki

Wydrukuj przepis
Porcje: 12 Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina wyrośnięcia + 1,5 godziny wyrośnięcia + smażenie

Składniki

  • 250 g bezglutenowej mąki do chleba Mix B Schar
  • 7 g bezglutenowych suchych drożdży
  • 20 g drobnego cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 50 ml oleju kokosowego (w płynnej postaci)
  • około 200 ml napoju roślinnego bez cukru
  • około 1 l oleju do smażenia
  • szczypta soli
  • mąka ryżowa do podsypania
  • Dodatkowo:
  • powidła
  • lukier do polania pączków
  • ręcznik papierowy
  • wałek
  • szpryca lub rękaw cukierniczy z odpowiednią końcówka do szprycowania pączków

Sposób przygotowania

1

Napój roślinny podgrzać w garnku. Przelać do miseczki i wsypać drożdże. Odstawić, aż drożdże zaczną rosnąć (około 5 minut).

2

Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać.

3

Do suchych składników wlać ocet i olej kokosowy. Na koniec dodać napój roślinny z drożdżami i dokładnie wymieszać.

4

Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej do piekarnika).

5

Blat delikatnie oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z miski i chwile wyrobić. Jeśli potrzeba dodać trochę mąki. Rozwałkować na grubość około 0,7 mm i wyciąć dużą szklanką koło. Uformować gładką kulkę wielkości piłeczki pingpongowej i odstawić na blachę. Przykryć ręcznikiem kuchennym, aby ciasto nie obeschło i formować kolejne.

6

Uformowane pączki włożyć do piekarnika, aby wyrosły. Ustawić 30-35 stopni i zostawić, aż urosną. U mnie zajmuje to 2 godziny.

7

W niedużym garnku rozgrzej olej. Powinien on mieć około 170 stopni. Do garnka włóż kilka pączków i usmaż równo z dwóch stron (około 3 minut). Kontroluj temperaturę, aby pączki się nie spaliły.

8

Pączki wyciągnąć i położyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odczekać, aż trochę ostygną.

9

Gotowe pączki naszprycować dużą ilością powideł i polać lukrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu 🙂

Notatki

Napój roślinny powinien być ciepły, ale nie gorący. Jeśli będzie miał powyżej 40 stopni, to może zabić drożdże. Sprawdź temperaturę napoju zanim wsypiesz drożdże. Olej kokosowy powinien być w formie płynnej. Jeśli Twój olej jest w formie stałej, to wlej do garnka wodę i włóż do niego słoik z olejem. Podgrzewaj chwilę, aż olej będzie płynny. Ciasto przy formowaniu pączków nie może być za suche. Nie powinno kleić się do dłoni, ale pozostać nadal lekko wilgotne, aby nie mieć problemów z ich uformowaniem. Ciasto za każdym razem zakrywamy ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschło. Surowe uformowane pączki najlepiej będą rosły w ciepłym miejscu o stałej temperaturze. Ja wkładam je do piekarnika nagrzanego do 35 stopni, nie więcej! Pół godziny mam włączony piekarnik, a później wyłączam i nie otwieram. Temperatura nadal zostaje w zamkniętym piekarniku. Podczas smażenie pączków należy kontrolować temperaturę oleju. Najlepiej sprawdzić termometrem czy olej jest wystraczająco nagrzany (około 170 stopni). Jeśli go nie posiadasz, to zrób test. W momencie, kiedy uznasz, że olej jest nagrzany wrzuć kawałek ciasta. Jeśli ciasto opadnie na dół i nie będzie się smażyć to znaczy, że olej jest za zimny. Odpowiednio nagrzany tłuszcz uniesie ciasto do góry i doprowadzi do powstania bąbli. Po wrzuceniu dużej ilości pączków temperatura oleju może spaść. Uważaj również, aby pączki od razu nie zrobiły się brązowe, a w środku będą jeszcze surowe. Ciasto można przygotować w robocie kuchennym. Jest to łatwiejsza metoda, ponieważ po wymieszaniu składników ciasto wychodzi klejące. 

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz