Dania główne/ Szybkie/ Wegańskie

Bezglutenowe i wegańskie spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara w bezglutenowej i wegańskiej wersji. Szybkie w przygotowaniu i tak samo pyszne, jak tradycyjna wersja 🙂 W przepisie nie znajdziesz jajek i podgardła wieprzowego, w zamian użyłam wędzone tofu i kala namak. Drobno pokrojone wędzone tofu, przysmażone i doprawione papryką wędzoną będzie przypominać mięso. Sos do makaronu zrobiłam ze śmietanki ryżowej i kala namak. To właśnie ten ostatni składnik -czarna sól, odpowiada za “jajeczny” smak potrawy. Wypróbuj i zaskocz swoich domowników nową wersja spaghetti alla carbonara 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch porcji będziesz potrzebować:

  • 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 100 g bezglutenowego wędzonego tofu
  • około 200 ml śmietanki ryżowej (może być też sojowa)
  • ½ łyżki bezglutenowych płatków drożdżowych
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oleju
  • kala namak – czarna sól
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • około 50 ml wody z gotującego makaronu

Dodatkowo:

  • wegański parmezan (jeśli możesz nabiał, to może być zwykły)

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepiej, aby makaron był al dente. W międzyczasie przygotować resztę składników.
  2. Pokroić tofu i cebulę w małą kostkę.
  3. Do szklanki wlać śmietankę ryżową. Wsypać płatki drożdżowe i szczyptę kala namak.
  4. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić tofu. Doprawić papryką wędzoną i solą. Smażyć około 2 minuty, aż stanie się lekko złote i wsypać cebulę. Smażyć jeszcze chwile i doprawić czosnkiem.
  5. Pod koniec gotowania makaronu odlać około 50 ml wody do szklanki (na sos).
  6. Kiedy cebula i tofu będą złote, zmniejszyć ogień. Na patelnie wrzucić odcedzony makaron. Wlać sos i trochę wody z makaronu. Wymieszać i doprawić solą, kala namak i świeżo zmielonym pieprzem. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą z makaronu. Chwile podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
  7. Makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.

Porady:

Makaron, który użyłam gotował się 10 minut. Dlatego zaczęłam od włożenia go do wody i zajęłam się przygotowaniem tofu i sosu. Kiedy makaron się ugotował, miałam już podsmażone tofu i wymieszany sos.

Makaron ma wylądować na patelni od razu po odcedzeniu. Powinien być świeży i jeszcze wilgotny od wody.

Pod koniec gotowania makaronu zostaw około 50 ml wody. Będzie ona potrzebna do zagęszczenia sosu.

Charakterystyczny jajeczny posmak sosu uzyskamy przez dodatek kala namak. Nie przesadzaj z jej ilością. Dopraw trochę zwykłą solą, a trochę czarną.

W tym daniu nie żałujemy pieprzu!

 

Bezglutenowe i wegańskie spaghetti alla carbonara

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 13 minut

Składniki

  • 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 100 g bezglutenowego wędzonego tofu
  • około 200 ml śmietanki ryżowej (może być też sojowa)
  • ½ łyżki bezglutenowych płatków drożdżowych
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oleju
  • kala namak – czarna sól
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • około 50 ml wody z gotującego makaronu
  • Dodatkowo:
  • wegański parmezan (jeśli możesz nabiał to może być zwykły)

Sposób przygotowania

1

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepiej, aby makaron był al dente. W międzyczasie przygotować resztę składników.

2

Pokroić tofu i cebulę w małą kostkę.

3

Do szklanki wlać śmietankę ryżową. Wsypać płatki drożdżowe i szczyptę kala namak.

4

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić tofu. Doprawić papryką wędzoną i solą. Smażyć około 2 minuty, aż stanie się lekko złote i wsypać cebulę. Smażyć jeszcze chwile i doprawić czosnkiem.

5

Pod koniec gotowania makaronu odlać około 50 ml wody do szklanki (na sos).

6

Kiedy cebula i tofu będą złote, zmniejszyć ogień. Na patelnie wrzucić odcedzony makaron. Wlać sos i trochę wody z makaronu. Wymieszać i doprawić solą, kala namak i świeżo zmielonym pieprzem. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą z makaronu. Chwile podgrzewać, aż sos zgęstnieje.

7

Makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.

Notatki

Makaron, który użyłam gotował się 10 minut. Dlatego zaczęłam od włożenia go do wody i zajęłam się przygotowaniem tofu i sosu. Kiedy makaron się ugotował, miałam już podsmażone tofu i wymieszany sos. Makaron ma wylądować na patelni od razu po odcedzeniu. Powinien być świeży i jeszcze wilgotny od wody. Pod koniec gotowania makaronu zostaw około 50 ml wody. Będzie ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Charakterystyczny jajeczny posmak sosu uzyskamy przez dodatek kala namak. Nie przesadzaj z jej ilością. Dopraw trochę zwykłą solą, a trochę czarną. W tym daniu nie żałujemy pieprzu!

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz