Dania główne/ Mięsa/ Szybkie

Bezglutenowy turkey burger

Turkey burger czyli burger z mielonym mięsem z indyka. W mojej wersji mięso wymieszałam ze startą cukinią, aby nadać mu puszystości. Burgery podałam z serem żółtym, pomidorem, czerwoną cebulą i ogórkiem konserwowym:)

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 5 burgerów będziesz potrzebować :

  • 5 bezglutenowych bułek do hamburgerów
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g cukinii
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego/ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • sałata lodowa
  • 5 plastrów żółtego sera (ja użyłam wegańskiego)
  • bezglutenowa musztarda
  • bezglutenowy ketchup
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na tarce na grubych oczkach zetrzeć cukinię. Wymieszać z mielonym mięsem i dodać bułkę tartą. Doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować 5 kotletów.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidory i ogórki pokroić w plastry.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i ułożyć mięso. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Pod koniec na każdym ułożyć plaster sera i przykryć pokrywka. Kiedy ser się rozpuści, zdjąć z ognia.
  4. W międzyczasie smażenia mięsa podgrzać bułki w piekarniku lub przekroić na pół i podgrzać na patelni.
  5. Rozkrojone bułki posmarować ketchupem i musztardą. Na spodzie bułki ułożyć kolejno: sałatę, pomidora, mięso z serem, cebulę i ogórka. Przykryć górną częścią bułki i gotowe.
  6. Burgery można zjeść same lub podawać z frytkami.

Porady:

Długość smażenia mięsa zależy od grubości i wielkości kotletów.

Niektóre bezglutenowe bułki wymagają pieczenia w piekarniku przed zjedzeniem. Jeśli wybierzesz takie, które tego nie wymagają to możesz je szybciej podgrzać na patelni.

Jeśli nie przepadasz za musztardą lub ketchupem, to zamień go na majonez lub inny sos.

Bezglutenowy turkey burger

Wydrukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 5 bezglutenowych bułek do hamburgerów
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g cukinii
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego/ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • sałata lodowa
  • 5 plastrów żółtego sera (ja użyłam wegańskiego)
  • bezglutenowa musztarda
  • bezglutenowy ketchup
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Na tarce na grubych oczkach zetrzeć cukinię. Wymieszać z mielonym mięsem i dodać bułkę tartą. Doprawić czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i uformować 5 kotletów.

2

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidory i ogórki pokroić w plastry.

3

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i ułożyć mięso. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Pod koniec na każdym ułożyć plaster sera i przykryć pokrywka. Kiedy ser się rozpuści, zdjąć z ognia.

4

W międzyczasie smażenia mięsa podgrzać bułki w piekarniku lub przekroić na pół i podgrzać na patelni.

5

Rozkrojone bułki posmarować ketchupem i musztardą. Na spodzie bułki ułożyć kolejno: sałatę, pomidora, mięso z serem, cebulę i ogórka. Przykryć górną częścią bułki i gotowe.

6

Burgery można zjeść same lub podawać z frytkami.

Notatki

Długość smażenia mięsa zależy od grubości i wielkości kotletów. Niektóre bezglutenowe bułki wymagają pieczenia w piekarniku przed zjedzeniem. Jeśli wybierzesz takie, które tego nie wymagają to możesz je szybciej podgrzać na patelni. Jeśli nie przepadasz za musztardą lub ketchupem, to zamień go na majonez lub inny sos.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz