Dania główne/ Przystawki/ Wegańskie

Bezglutenowy i wegański quiche z masą z orzechów nerkowca

Quiche pochodzi z Francji i jest to kruche ciasto wypełnione masą śmietanowo-jajeczną. Przypomina tatrę, ale różni się od niej wypełnieniem i wysokością. Zwykła tarta może być przygotowana na słodko i słono, a quiche jest tylko w wersji wytrawnej. Ze względu na ograniczenia żywieniowe postanowiłam przygotować bezglutenowy i wegański quiche, który nie będzie dodatkowo zawierał soi i mąki kukurydzianej. Wyszedł przepyszny! Delikatny, kruchy i aksamitny J Spód zrobiłam z mąki ryżowej, jaglanej, owsianej i wegańskiego masła. Zamiast masy śmietanowo-jajecznej, przygotowałam masę na bazie orzechów nerkowca i śmietanki ryżowej. Do środka dodałam szpinak i pomidorki cherry.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania quiche będziesz potrzebować :

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • około 125 g wegańskiego zimnego masła
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
  • soli

Masa z orzechów nerkowca:

  • 300 g orzechów nerkowca
  • 200 ml śmietanki ryżowej
  • 50 ml wody
  • 100 g pomidorków cherry
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczka soli kala namak
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Dodatkowo:

  • wałek
  • olej do wysmarowania foremki
  • papier do pieczenia
  • foremka do tarty o średnicy 23 cm
  • robot kuchenny
  • termomiks

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc.
  2. Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać trzepaczką i odstawić na 10 minut.
  3. Do misy robota kuchennego wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać zimne masło i siemię. Ciasto wyrobić i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na około 20 minut.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
  5. Orzechy nerkowca odcedzić, wsypać do termomiksa i zblendować. Wlać śmietankę i około 40 ml wody. Zblendować na gładką masę. Masę doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, płatkami drożdżowymi, kala namak, zwykłą solą i pieprzem. Wymieszać. Jeśli potrzeba dolać więcej wody.
  6. Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy. Foremkę wysmarować olejem. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma papierami. Ciasto przełożyć do foremki i wykleić palcami braki.
  7. Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.
  8. W tym czasie zając się warzywami. Pomidorki cherry przekroić na pół. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać szpinak. Chwilę smażyć, aż zmniejszy objętość i woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Na spód wyłożyć szpinak. Przełożyć masę z orzechów nerkowca, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pomidorki cherry (skórą do dołu) i lekko docisnąć. Wierzch skropić łyżką oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut, aż masa będzie ścięta i złota.
  10. Quiche wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko przestygnie. Podzielić na kawałki i serwować na ciepło.

Porady:

Do masy z nerkowców należy dodać wodę, ponieważ wychodzi gęsta. Dodawaj ją stopniowo, aby nie wlać za dużo.

Ciasto rozwałkować między papierem, aby nie rozpuściło się w ciepłych rękach. Nie trzeba tego robić dokładnie. Rozwałkować na wielkość foremki, a potem dokończyć wyklejając palcami.

Masę z nerkowców dobrze doprawić solą.

Tartę najłatwiej się kroi, gdy jest już zimna.  Można ją upiec kilka godzin przed podaniem, a później odgrzewać po kawałku w piekarniku. Zajmuje to 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

W wyróżnionych relacjach na moim instagramie możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten quiche.

Bezglutenowy i wegański quiche z masą z orzechów nerkowca

Wydrukuj przepis
Porcje: 6 Czas przygotowania: 1,5 godziny + moczenie orzechów

Składniki

  • Ciasto:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • około 125 g wegańskiego zimnego masła
  • 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
  • soli
  • Masa z orzechów nerkowca:
  • 300 g orzechów nerkowca
  • 200 ml śmietanki ryżowej
  • 50 ml wody
  • 100 g pomidorków cherry
  • 200 g szpinaku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych
  • ½ łyżeczka soli kala namak
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Dodatkowo:
  • wałek
  • olej do wysmarowania foremki
  • papier do pieczenia
  • foremka do tarty o średnicy 23 cm
  • robot kuchenny
  • termomiks

Sposób przygotowania

1

Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc.

2

Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać trzepaczką i odstawić na 10 minut.

3

Do misy robota kuchennego wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać zimne masło i siemię. Ciasto wyrobić i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na około 20 minut.

4

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

5

Orzechy nerkowca odcedzić, wsypać do termomiksa i zblendować. Wlać śmietankę i około 40 ml wody. Zblendować na gładką masę. Masę doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, płatkami drożdżowymi, kala namak, zwykłą solą i pieprzem. Wymieszać. Jeśli potrzeba dolać więcej wody.

6

Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy. Foremkę wysmarować olejem. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma papierami. Ciasto przełożyć do foremki i wykleić palcami braki.

7

Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.

8

W tym czasie zając się warzywami. Pomidorki cherry przekroić na pół. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać szpinak. Chwilę smażyć, aż zmniejszy objętość i woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.

9

Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Na spód wyłożyć szpinak. Przełożyć masę z orzechów nerkowca, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pomidorki cherry (skórą do dołu) i lekko docisnąć. Wierzch skropić łyżką oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut, aż masa będzie ścięta i złota.

10

Quiche wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko przestygnie. Podzielić na kawałki i serwować na ciepło.

Notatki

Do masy z nerkowców należy dodać wodę, ponieważ wychodzi gęsta. Dodawaj ją stopniowo, aby nie wlać za dużo. Ciasto rozwałkować między papierem, aby nie rozpuściło się w ciepłych rękach. Nie trzeba tego robić dokładnie. Rozwałkować na wielkość foremki, a potem dokończyć wyklejając palcami. Masę z nerkowców dobrze doprawić solą. Tartę najłatwiej się kroi, gdy jest już zimna. Można ją upiec kilka godzin przed podaniem, a później odgrzewać po kawałku w piekarniku. Zajmuje to 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W wyróżnionych relacjach na moim instagramie możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten quiche.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz