Quiche pochodzi z Francji i jest to kruche ciasto wypełnione masą śmietanowo-jajeczną. Przypomina tatrę, ale różni się od niej wypełnieniem i wysokością. Zwykła tarta może być przygotowana na słodko i słono, a quiche jest tylko w wersji wytrawnej. Ze względu na ograniczenia żywieniowe postanowiłam przygotować bezglutenowy i wegański quiche, który nie będzie dodatkowo zawierał soi i mąki kukurydzianej. Wyszedł przepyszny! Delikatny, kruchy i aksamitny J Spód zrobiłam z mąki ryżowej, jaglanej, owsianej i wegańskiego masła. Zamiast masy śmietanowo-jajecznej, przygotowałam masę na bazie orzechów nerkowca i śmietanki ryżowej. Do środka dodałam szpinak i pomidorki cherry.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania quiche będziesz potrzebować :
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki z tapioki
- około 125 g wegańskiego zimnego masła
- 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
- soli
Masa z orzechów nerkowca:
- 300 g orzechów nerkowca
- 200 ml śmietanki ryżowej
- 50 ml wody
- 100 g pomidorków cherry
- 200 g szpinaku
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych
- ½ łyżeczka soli kala namak
- sól
- pieprz
- oliwa
Dodatkowo:
- wałek
- olej do wysmarowania foremki
- papier do pieczenia
- foremka do tarty o średnicy 23 cm
- robot kuchenny
- termomiks
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc.
- Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać trzepaczką i odstawić na 10 minut.
- Do misy robota kuchennego wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać zimne masło i siemię. Ciasto wyrobić i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na około 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Orzechy nerkowca odcedzić, wsypać do termomiksa i zblendować. Wlać śmietankę i około 40 ml wody. Zblendować na gładką masę. Masę doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, płatkami drożdżowymi, kala namak, zwykłą solą i pieprzem. Wymieszać. Jeśli potrzeba dolać więcej wody.
- Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy. Foremkę wysmarować olejem. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma papierami. Ciasto przełożyć do foremki i wykleić palcami braki.
- Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.
- W tym czasie zając się warzywami. Pomidorki cherry przekroić na pół. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać szpinak. Chwilę smażyć, aż zmniejszy objętość i woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
- Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Na spód wyłożyć szpinak. Przełożyć masę z orzechów nerkowca, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pomidorki cherry (skórą do dołu) i lekko docisnąć. Wierzch skropić łyżką oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut, aż masa będzie ścięta i złota.
- Quiche wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko przestygnie. Podzielić na kawałki i serwować na ciepło.
Porady:
Do masy z nerkowców należy dodać wodę, ponieważ wychodzi gęsta. Dodawaj ją stopniowo, aby nie wlać za dużo.
Ciasto rozwałkować między papierem, aby nie rozpuściło się w ciepłych rękach. Nie trzeba tego robić dokładnie. Rozwałkować na wielkość foremki, a potem dokończyć wyklejając palcami.
Masę z nerkowców dobrze doprawić solą.
Tartę najłatwiej się kroi, gdy jest już zimna. Można ją upiec kilka godzin przed podaniem, a później odgrzewać po kawałku w piekarniku. Zajmuje to 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
W wyróżnionych relacjach na moim instagramie możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten quiche.
Bezglutenowy i wegański quiche z masą z orzechów nerkowca
Wydrukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki z tapioki
- około 125 g wegańskiego zimnego masła
- 2 łyżki mielonego złotego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
- soli
- Masa z orzechów nerkowca:
- 300 g orzechów nerkowca
- 200 ml śmietanki ryżowej
- 50 ml wody
- 100 g pomidorków cherry
- 200 g szpinaku
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki bezglutenowych płatków drożdżowych
- ½ łyżeczka soli kala namak
- sól
- pieprz
- oliwa
- Dodatkowo:
- wałek
- olej do wysmarowania foremki
- papier do pieczenia
- foremka do tarty o średnicy 23 cm
- robot kuchenny
- termomiks
Sposób przygotowania
Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić do namoczenia na noc.
Siemię lniane zalać gorącą wodą, wymieszać trzepaczką i odstawić na 10 minut.
Do misy robota kuchennego wsypać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać zimne masło i siemię. Ciasto wyrobić i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Orzechy nerkowca odcedzić, wsypać do termomiksa i zblendować. Wlać śmietankę i około 40 ml wody. Zblendować na gładką masę. Masę doprawić gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim, płatkami drożdżowymi, kala namak, zwykłą solą i pieprzem. Wymieszać. Jeśli potrzeba dolać więcej wody.
Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy. Foremkę wysmarować olejem. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma papierami. Ciasto przełożyć do foremki i wykleić palcami braki.
Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.
W tym czasie zając się warzywami. Pomidorki cherry przekroić na pół. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać szpinak. Chwilę smażyć, aż zmniejszy objętość i woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Na spód wyłożyć szpinak. Przełożyć masę z orzechów nerkowca, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pomidorki cherry (skórą do dołu) i lekko docisnąć. Wierzch skropić łyżką oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 45 minut, aż masa będzie ścięta i złota.
Quiche wyjąć z piekarnika i poczekać, aż lekko przestygnie. Podzielić na kawałki i serwować na ciepło.
Notatki
Do masy z nerkowców należy dodać wodę, ponieważ wychodzi gęsta. Dodawaj ją stopniowo, aby nie wlać za dużo. Ciasto rozwałkować między papierem, aby nie rozpuściło się w ciepłych rękach. Nie trzeba tego robić dokładnie. Rozwałkować na wielkość foremki, a potem dokończyć wyklejając palcami. Masę z nerkowców dobrze doprawić solą. Tartę najłatwiej się kroi, gdy jest już zimna. Można ją upiec kilka godzin przed podaniem, a później odgrzewać po kawałku w piekarniku. Zajmuje to 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W wyróżnionych relacjach na moim instagramie możesz zobaczyć jak przygotowywałam ten quiche.
Brak komentarzy