Śniadania/ Świąteczne

Bezjajeczna pasta z białej fasoli

Raz do roku w Święta Wielkanocne zdarza się, że brakuje mi smaku jajka. Postanowiłam wiec, że na świąteczne śniadanie przygotuje coś co będzie mi je przypominało. Zdecydowałam, że zrobię pastę do chleba i użyłam do tego białej fasoli. Aby nadać jej odpowiedni smak trzeba ją dobrze przyprawić. Niezbędne jest użycie kala namak czyli czarnej soli, która ma charakterystyczny jajeczny smak i zapach, do tego odrobina musztardy i płatków drożdżowych. Tak powstała moja bezjajeczna pasta 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować

  • 250 g białej fasoli
  • 1,5 l wody
  • około 2 łyżeczki soli kala namok
  • 3 łyżki wegańskiego i bezglutenowego majonezu (użyłam Cremajo firmy Starck’s)
  •  1 łyżeczka bezglutenowej musztardy miodowej (użyłam firmy Roleski)
  • 1 łyżeczka bezglutenowych nieaktywnych płatków drożdżowych z melasy (użyłam firmy Naturata)
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasole zalać zimną woda i odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia odcedzić i przepłukać na sitku.
  2. Do garnka wsypać fasolę i wlać 1,5 l wody. Gotować 15 minut bez przykrywki, a następnie przykryć i gotować na małym ogniu około 1,5 h aż fasola będzie miękka. Podczas początkowego gotowania zdejmować powstającą na wierzchu pianę. Odcedzić.
  3. Do naczynia włożyć fasolę, majonez i musztardę, zblenodwać .W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.
  4. Pastę zblenodwać na gładką masę. Podawać na kanapkach posypanych szczypiorkiem.

Porady:

Dodaj tyle soli kala namak ile uważasz. Ma ona nadać paście słony i jajeczny posmak.

Dla ułatwienia użyj wąskiego i wysokiego naczynia do blendowania.

Jeśli chcesz, aby pasta była bardziej żółta dodaj odrobinę kurkumy.

Bezjajeczna pasta z białej fasoli

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 1,5 godziny gotowania+ 5 minut blendowania + noc do namoczenia

Składniki

  • 250 g białej fasoli
  • 1,5 l wody
  • około 2 łyżeczki soli kala namak
  • 3 łyżki wegańskiego i bezglutenowego majonezu (użyłam Cremajo firmy Starck’s)
  • 1 łyżeczka bezglutenowej musztardy miodowej (użyłam firmy Roleski)
  • 1 łyżeczka bezglutenowych nieaktywnych płatków drożdżowych z melasy (użyłam firmy Naturata)
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Fasole zalać zimną woda i odstawić na noc do namoczenia. Kolejnego dnia odcedzić i przepłukać na sitku.

2

Do garnka wsypać fasolę i wlać 1,5 l wody. Gotować 15 minut bez przykrywki, a następnie przykryć i gotować na małym ogniu około 1,5 h aż fasola będzie miękka. Podczas początkowego gotowania zdejmować powstającą na wierzchu pianę. Odcedzić.

3

Do naczynia włożyć fasolę, majonez i musztardę, zblenodwać .W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.

4

Pastę zblenodwać na gładką masę. Podawać na kanapkach posypanych szczypiorkiem.

Notatki

Dodaj tyle soli kala namak ile uważasz. Ma ona nadać paście słony i jajeczny posmak. Dla ułatwienia użyj wąskiego i wysokiego naczynia do blendowania. Jeśli chcesz, aby pasta była bardziej żółta dodaj odrobinę kurkumy.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz