Składniki & przygotowanie
Do przygotowania zupy potrzebujesz:
- 500 g boczniaków
- 1 duży batat
- 3 pietruszki
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 2 szalotki
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- oliwa
- 4 l wody
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać na najwyższą temperaturę.
- Warzywa dokładnie umyć.
- Pietruszki i 2 marchewki przekroić na pół. Seler pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut.
- Po upływie czasu dołożyć por. Piec jeszcze kilkanaście minut, aż warzywa zbrązowieją, ale nie będą spalone.
- Do dużego garnka wlać wodę, dodać upieczone warzywa i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować około godziny, aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie naszykować warzywa do zupy. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Marchew pokroić na ćwiartki, następnie na plastry. Batata i szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
- Na blachę, na której były warzywa ułożyć boczniaki. Posolić, polać ½ łyżki oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut, aż będą złote. W połowie pieczenia wymieszać. Wyjąc z piekarnika i zdjąć z blachy.
- Na blachę wyłożyć batata i szalotkę. Polać łyżką oliwy, posypać solą i piec około 10 minut, aż się lekko zrumieni.
- Ugotowany bulion odcedzić. Dodać boczniaki, łyżkę oliwy i gotować 10 minut. W międzyczasie przyprawić majerankiem, czosnkiem i lubczykiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Następnie dodać marchew, chwile gotować, aż będzie miękka. Na koniec dodać bataty z szalotką. Gotować jeszcze chwile i zdjąć z ognia. Przelać do miseczek.
Porady:
Zupa jest lekkostrawna, dlatego wszystkie warzywa są pieczone. Jeśli możesz smażyć, boczniaki, batat i szalotkę usmaż na patelni.
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam tą zupę.
Boczniakowa z batatami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 500 g boczniaków
- 1 duży batat
- 3 pietruszki
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 2 szalotki
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- oliwa
- 4 l wody
- Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać na najwyższą temperaturę.
Warzywa dokładnie umyć.
Pietruszki i 2 marchewki przekroić na pół. Seler pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze i piec około 20 minut.
Po upływie czasu dołożyć por. Piec jeszcze kilkanaście minut, aż warzywa zbrązowieją, ale nie będą spalone.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać upieczone warzywa i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować około godziny, aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie naszykować warzywa do zupy. Boczniaki umyć i pokroić w paski. Marchew pokroić na ćwiartki, następnie na plastry. Batata i szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
Na blachę, na której były warzywa ułożyć boczniaki. Posolić, polać ½ łyżki oliwy i włożyć do piekarnika. Piec około 20 minut, aż będą złote. W połowie pieczenia wymieszać. Wyjąc z piekarnika i zdjąć z blachy.
Na blachę wyłożyć batata i szalotkę. Polać łyżką oliwy, posypać solą i piec około 10 minut, aż się lekko zrumieni.
Ugotowany bulion odcedzić. Dodać boczniaki, łyżkę oliwy i gotować 10 minut. W międzyczasie przyprawić majerankiem, czosnkiem i lubczykiem. Doprawić solą i pieprzem.
Następnie dodać marchew, chwile gotować, aż będzie miękka. Na koniec dodać bataty z szalotką. Gotować jeszcze chwile i zdjąć z ognia. Przelać do miseczek.
Notatki
Zupa jest lekkostrawna, dlatego wszystkie warzywa są pieczone. Jeśli możesz smażyć, boczniaki, batat i szalotkę usmaż na patelni.
Brak komentarzy