Ciasta/ Słodkie

Ciasto czekoladowe z burakiem

Jeśli kochasz ciasta czekoladowe koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Intrygujące czerwone wnętrze to właśnie zasługa  buraka, który nadaję cieście wilgoci i  podkręca smak czekolady.

Składniki & przygotowanie

Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu jeśli się wcześniej przygotuje buraki. Polecam obierać te czerwone warzywa w jednorazowych rękawiczkach bo lubią barwić dłonie. Ze składników potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 średnie buraki
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • ½ szklanka oleju
  • ½ szklanka miodu
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( Goplana)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do przygotowania polewy będzie jeszcze potrzebna tabliczka gorzkiej czekolady (polecam firmy Goplana).

Wykonanie:

  1. Buraki ugotować do miękkości ( około 40 min). Kiedy wystygną obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  3. Do naczynia wlać mleko, olej, miód, ocet i połączyć. Następnie dodać roztopioną czekoladę i buraki. Wymieszać trzepaczką.
  4. W misce połączyć suche składniki i dodać mokre składniki. Wymieszać aż masa będzie jednolita.
  5. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni (termo-obieg). Jeśli ciasto będzie się przypiekać z góry, przykryć folią aluminiową.
  6. Wyjąć ciasto z piekarnika. Roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta i rozprowadzić gładko po powierzchni. Można posypać orzechami. Poczekać aż ciasto wystygnie i zajadać ze smakiem!

Ciasto czekoladowe z burakiem

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 średnie buraki
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • ½ szklanka oleju
  • ½ szklanka miodu
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej ( Goplana)
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tabliczka czekolady gorzkiej ( Goplana)

Sposób przygotowania

1

1. Buraki ugotować do miękkości ( około 40 min). Kiedy wystygną obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

2

2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

3

3. Do naczynia wlać mleko, olej, miód, ocet i połączyć. Następnie dodać roztopioną czekoladę i buraki. Wymieszać trzepaczką.

4

4. W misce połączyć suche składniki i dodać mokre składniki. Wymieszać aż masa będzie jednolita.

5

5. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 170 stopni (termo-obieg). Jeśli ciasto będzie się przypiekać z góry, przykryć folią aluminiową.

6

6. Wyjąć ciasto z piekarnika. Roztopić tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, polać wierzch ciasta i rozprowadzić gładko po powierzchni. Można posypać orzechami. Poczekać aż ciasto wystygnie i zajadać ze smakiem!

Notatki

Polecam obierać buraki w jednorazowych rękawiczkach bo lubią barwić dłonie.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz