Dania główne/ Kasze/ Sałatki/ Wegańskie

Buddha Bowl z quinoa, pak choi i batatem

Składniki & przygotowanie

Do zrobienia dwóch buddha bowl potrzebujesz przygotować:

Pieczone bataty

  • 1 batat (około 400 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzy
  • 1 łyżka oleju
  1. Obrać batata i pokroić w plastry. Wymieszać z olejem i dodać przyprawy.
  2. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bataty. Piec w piekarniku około 30 minut.

Quinoa

  • ½ szklanki quinoa
  • ½ średniej cebuli
  • 4/5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  1. Quinoa przełożyć na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą.
  2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsypać quinoa, dodać sól i wymieszać. Do garnka wlać wodę i gotować około 10 minut pod przykrywką.
  3. Po ugotowaniu zostawić jeszcze 5 minut pod przykrywką, aby doszła.

Smażony pak choi

  • 1 duży lub dwa małe pak choi
  • 2 plastry imbiru
  • kilka plasterków chili
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  1. Na patelni rozgrzać olej. Pak choi przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć na patelnie. Czosnek pokroić w plastry i wrzucić na patelnie razem z imbirem i chili. Pak choi usmażyć z dwóch stron.
  2. Na koniec zmniejszyć ogień i dodać sos sojowy i syrop z agawy. Wymieszać i zdjąć z ognia.

Majonez z awokado

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • około 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól do smaku
  1. Awokado obrać i pozbyć się pestki. Wymieszać z sokiem z limonki i solą. Zblendować na gładką masę.

Pozostałe składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • świeża kolendra
  • dwie garści kiełków rzodkiewki/ lucerny bądź inne
  • dymka
  1. Rzodkiewkę pokroić w plastry.
  2. Kolendrę i dymkę posiekać.

Przygotowanie misek:

Do miski przekładamy kolejno: bataty, quinoa, pak choi i rzodkiewkę. Na środku nakładamy majonez z awokado. Wszystko posypujemy kiełkami, dymką i kolendrą.

Buddha Bowl z quinoa, pak choi i batatem

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • Pieczone bataty
  • 1 batat (około 400 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzy
  • 1 łyżka oleju
  • Obrać batata i pokroić w plastry. Wymieszać z olejem i dodać przyprawy. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bataty. Piec w piekarniku około 30 minut.
  • Quinoa
  • ½ szklanki quinoa
  • ½ średniej cebuli
  • 4/5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • Quinoa przełożyć na sitko i wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie wsypać quinoa, dodać sól i wymieszać. Do garnka wlać wodę i gotować około 10 minut pod przykrywką. Po ugotowaniu zostawić jeszcze 5 minut pod przykrywką, aby doszła.
  • Smażony pak choi
  • 1 duży lub dwa małe pak choi
  • 2 plastry imbiru
  • kilka plasterków chili
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Na patelni rozgrzać olej. Pak choi przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć na patelnie. Czosnek pokroić w plastry i wrzucić na patelnie razem z imbirem i chili. Pak choi usmażyć z dwóch stron. Na koniec zmniejszyć ogień i dodać sos sojowy i syrop z agawy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  • Majonez z awokado
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • około 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól do smaku
  • Awokado obrać i pozbyć się pestki. Wymieszać z sokiem z limonki i solą. Zblendować na gładką masę.
  • Pozostałe składniki:
  • 6 rzodkiewek
  • świeża kolendra
  • dwie garści kiełków rzodkiewki/ lucerny bądź inne
  • dymka
  • Rzodkiewkę pokroić w plastry. Kolendrę i dymkę posiekać.

Sposób przygotowania

1

Do miski przekładamy kolejno: bataty, quinoa, pak choi i rzodkiewkę. Na środku nakładamy majonez z awokado. Wszystko posypujemy kiełkami, dymką i kolendrą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz