Składniki & przygotowanie
Do przygotowania bulionu potrzebujesz:
- 3 l wody
- 4 pietruszki
- 3 marchewki
- średniej wielkości seler
- por
- 1 szalotka lub cebula
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, szalotkę i por przekroić na pół. Seler pokroić na ćwiartki.
- Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotować około godziny, aż warzywa staną się miękkie.
- W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
- Bulion odcedzić i wlać łyżkę oleju.
Porady:
Jeśli masz szczotkę do warzyw, nie obieraj warzyw. Dokładnie je wyszczotkuj pod bieżącą wodą.
Bulion
Wydrukuj przepisSkładniki
- 3 l wody
- 4 pietruszki
- 3 marchewki
- średniej wielkości seler
- por
- 1 szalotka lub cebula
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
1
Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę, szalotkę i por przekroić na pół. Seler pokroić na ćwiartki.
2
Warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotować około godziny, aż warzywa staną się miękkie.
3
W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
4
Bulion odcedzić i wlać łyżkę oleju.
Notatki
Jeśli masz szczotkę do warzyw, nie obieraj warzyw. Dokładnie je wyszczotkuj pod bieżącą wodą.
1 Comment
Risotto z krewetkami – Yuyuaninn
25 stycznia, 2021 at 1:48 pm[…] około 600 ml warzywnego bulionu […]