Owoce morza i ryby/ Przystawki

Ceviche z łososia, mango i awokado

Ceviche jest tradycyjnym daniem kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je z surowej ryby lub owoców morza. Rybę marynuje się w soku z cytrusów i podaje z różnymi dodatkami.  Do przygotowania ceviche niezbędne jest użycie świeżej, dobrej jakości ryby🐟 będziemy spożywać ją na surowo więc jest to bardzo ważny element.

Moje ceviche przygotowałam z łososia, mango i awokado. Doprawiłam je sokiem z limonki, kolendrą, dymką i odrobiną chili.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:

  • 200 g filetu z łososia
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 łyżki pokrojonego mango
  • 2 łyżki oleju z awokado (można użyć innego)
  • cebula dymka (jedna/dwie łodygi)
  • limonka
  • chili
  • ½ pęczka kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Łososia pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miseczki i wlać 1 łyżki soku z limonki. Wymieszać. Przykryć lub zawinąć folia i odstawić do lodówki na około 45 minut.
  2. Awokado i mango obrać i pokroić w kostkę wielkości ryby. Cebulę dymkę i kolendrę posiekać.
  3. Łososia wyjąć z lodówki. Wymieszać z mango, awokado i olejem. Dodać 2 łyżki posiekanej dymki i kolendry. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i odrobiną soku z limonki. Wymieszać.
  4. Podawać od razu po przygotowaniu 🙂

Porady:

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ceviche.

Ceviche z łososia, mango i awokado

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 200 g filetu z łososia
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 2 łyżki pokrojonego mango
  • 2 łyżki oleju z awokado (można użyć innego)
  • cebula dymka (jedna/dwie łodygi)
  • limonka
  • chili
  • ½ pęczka kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

Łososia pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miseczki i wlać 1 łyżki soku z limonki. Wymieszać. Przykryć lub zawinąć folia i odstawić do lodówki na około 45 minut.

2

Awokado i mango obrać i pokroić w kostkę wielkości ryby. Cebulę dymkę i kolendrę posiekać.

3

Łososia wyjąć z lodówki. Wymieszać z mango, awokado i olejem. Dodać 2 łyżki posiekanej dymki i kolendry. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i odrobiną soku z limonki. Wymieszać.

4

Podawać od razu po przygotowaniu 🙂

Notatki

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ceviche.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz