Ceviche jest tradycyjnym daniem kuchni peruwiańskiej. Przygotowuje się je z surowej ryby lub owoców morza. Rybę marynuje się w soku z cytrusów i podaje z różnymi dodatkami. Do przygotowania ceviche niezbędne jest użycie świeżej, dobrej jakości ryby🐟 będziemy spożywać ją na surowo więc jest to bardzo ważny element.
Moje ceviche przygotowałam z łososia, mango i awokado. Doprawiłam je sokiem z limonki, kolendrą, dymką i odrobiną chili.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania dwóch porcji potrzebujesz:
- 200 g filetu z łososia
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 łyżki pokrojonego mango
- 2 łyżki oleju z awokado (można użyć innego)
- cebula dymka (jedna/dwie łodygi)
- limonka
- chili
- ½ pęczka kolendry
- sól
- pieprz
- Łososia pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miseczki i wlać 1 łyżki soku z limonki. Wymieszać. Przykryć lub zawinąć folia i odstawić do lodówki na około 45 minut.
- Awokado i mango obrać i pokroić w kostkę wielkości ryby. Cebulę dymkę i kolendrę posiekać.
- Łososia wyjąć z lodówki. Wymieszać z mango, awokado i olejem. Dodać 2 łyżki posiekanej dymki i kolendry. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i odrobiną soku z limonki. Wymieszać.
- Podawać od razu po przygotowaniu 🙂
Porady:
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ceviche.
Ceviche z łososia, mango i awokado
Wydrukuj przepisSkładniki
- 200 g filetu z łososia
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 łyżki pokrojonego mango
- 2 łyżki oleju z awokado (można użyć innego)
- cebula dymka (jedna/dwie łodygi)
- limonka
- chili
- ½ pęczka kolendry
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Łososia pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miseczki i wlać 1 łyżki soku z limonki. Wymieszać. Przykryć lub zawinąć folia i odstawić do lodówki na około 45 minut.
Awokado i mango obrać i pokroić w kostkę wielkości ryby. Cebulę dymkę i kolendrę posiekać.
Łososia wyjąć z lodówki. Wymieszać z mango, awokado i olejem. Dodać 2 łyżki posiekanej dymki i kolendry. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chili i odrobiną soku z limonki. Wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu 🙂
Notatki
Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ceviche.
Brak komentarzy