Ciastka/ Słodkie

Ciastka z czekoladą, wiórkami kokosowymi i bananem

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 16 ciastek  będziesz potrzebować:

  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 20 g płatków gryczanych
  • 20 g płatków jaglanych
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 50 g oleju kokosowego
  • 60 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (użyłam firmy nutura)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 60 g gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)

dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Wymieszać ze sobą mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
  3. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać rozgniecionego widelcem banana, olej i wymieszać.
  4. W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać czekoladę. Wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać na kształt ciastek. Ułożyć na blasze. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasta wystygną i zdjąć z blachy.

Porady:

Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów i nie zawiera soli, dlatego też dodaję ją do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy zawiera sól.

Ciastka lekko urosną wiec należy zostawiać odstępy na blasze. 

Ciastka z czekoladą, wiórkami kokosowymi i bananem

Wydrukuj przepis
Porcje: 18 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 80 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 20 g płatków gryczanych
  • 20 g płatków jaglanych
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 50 g oleju kokosowego
  • 60 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (użyłam firmy nutura)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 60 g gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2

Wymieszać ze sobą mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.

3

Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać rozgniecionego widelcem banana, olej i wymieszać.

4

W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać czekoladę. Wymieszać.

5

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać na kształt ciastek. Ułożyć na blasze. Piec w piekarniku około 15-20 minut.

6

Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasta wystygną i zdjąć z blachy.

Notatki

Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów i nie zawiera soli, dlatego też dodaję ją do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy zawiera sól. Ciastka lekko urosną wiec należy zostawiać odstępy na blasze.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz