Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 16 ciastek będziesz potrzebować:
- 80 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z tapioki
- 20 g płatków gryczanych
- 20 g płatków jaglanych
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 banan
- 50 g oleju kokosowego
- 60 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (użyłam firmy nutura)
- 50 g wiórków kokosowych
- 60 g gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
dodatkowo:
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Wymieszać ze sobą mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
- Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać rozgniecionego widelcem banana, olej i wymieszać.
- W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać czekoladę. Wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać na kształt ciastek. Ułożyć na blasze. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasta wystygną i zdjąć z blachy.
Porady:
Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów i nie zawiera soli, dlatego też dodaję ją do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy zawiera sól.
Ciastka lekko urosną wiec należy zostawiać odstępy na blasze.
Ciastka z czekoladą, wiórkami kokosowymi i bananem
Wydrukuj przepisSkładniki
- 80 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z tapioki
- 20 g płatków gryczanych
- 20 g płatków jaglanych
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 banan
- 50 g oleju kokosowego
- 60 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (użyłam firmy nutura)
- 50 g wiórków kokosowych
- 60 g gorzkiej czekolady (użyłam Goplany)
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wymieszać ze sobą mąki, płatki, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.
Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać rozgniecionego widelcem banana, olej i wymieszać.
W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać czekoladę. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać na kształt ciastek. Ułożyć na blasze. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasta wystygną i zdjąć z blachy.
Notatki
Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów i nie zawiera soli, dlatego też dodaję ją do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy zawiera sól. Ciastka lekko urosną wiec należy zostawiać odstępy na blasze.
Brak komentarzy