Ciastka/ Słodkie

Ciastka z żurawiną i migdałami

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 15 sztuk ciastek będziesz potrzebować :

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 40 g płatków jaglanych
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g oleju
  • 50 g musu jabłkowego
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (użyłam firmy nutura)
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
  • 80 g migdałów
  • 80 g żurawiny

dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić. Migdały posiekać.
  3. Wmieszać ze sobą mąki, płatki, cukier i proszek do pieczenia.
  4. Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać mus jabłkowy i olej, wymieszać.
  5. W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać bakalie. Wymieszać.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka formować za pomocą dwóch łyżek i układać, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasta wystygną.

Porady:

Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów, dlatego też dodaję sól do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy nie zawiera soli.

Ciastka z żurawiną i migdałami

Wydrukuj przepis
Porcje: 15 sztuk Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 40 g płatków jaglanych
  • 80 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g oleju
  • 50 g musu jabłkowego
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (użyłam firmy nutura)
  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
  • 80 g migdałów
  • 80 g żurawiny
  • dodatkowo:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2

Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić. Migdały posiekać.

3

Wmieszać ze sobą mąki, płatki, cukier i proszek do pieczenia.

4

Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać mus jabłkowy i olej, wymieszać.

5

W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać bakalie. Wymieszać.

6

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka formować za pomocą dwóch łyżek i układać, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku około 15-20 minut.

7

Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasta wystygną.

Notatki

Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów, dlatego też dodaję sól do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy nie zawiera soli.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz