Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 15 sztuk ciastek będziesz potrzebować :
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z tapioki
- 40 g płatków jaglanych
- 80 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g oleju
- 50 g musu jabłkowego
- 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (użyłam firmy nutura)
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
- 80 g migdałów
- 80 g żurawiny
dodatkowo:
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić. Migdały posiekać.
- Wmieszać ze sobą mąki, płatki, cukier i proszek do pieczenia.
- Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać mus jabłkowy i olej, wymieszać.
- W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać bakalie. Wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka formować za pomocą dwóch łyżek i układać, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasta wystygną.
Porady:
Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów, dlatego też dodaję sól do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy nie zawiera soli.
Ciastka z żurawiną i migdałami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki z tapioki
- 40 g płatków jaglanych
- 80 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g oleju
- 50 g musu jabłkowego
- 50 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (użyłam firmy nutura)
- 1/3 łyżeczki soli (jeśli używasz masła orzechowego bez soli)
- 80 g migdałów
- 80 g żurawiny
- dodatkowo:
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut. Odcedzić. Migdały posiekać.
Wmieszać ze sobą mąki, płatki, cukier i proszek do pieczenia.
Masło orzechowe połączyć z solą. Dodać mus jabłkowy i olej, wymieszać.
W dużym naczyniu połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać bakalie. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka formować za pomocą dwóch łyżek i układać, zostawiając odstępy. Piec w piekarniku około 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasta wystygną.
Notatki
Do przygotowania ciastek używam masła orzechowego, które w sowim składzie zawiera 100% orzechów, dlatego też dodaję sól do ciastek. Jeśli używasz masła z innej firmy sprawdź, czy nie zawiera soli.
Brak komentarzy