Ciasta/ Słodkie

Ciasto dyniowe z orzechami

Kiedy myślę o jesieni, od razu przychodzi mi do głowy dynia. To warzywo nadaje się do dań wytrwanych, ale również do deserów. Dawno nie było przepisu na słodko, więc pora to zmienić i podzielić się z Wami tym pysznym ciastem 🙂

Przygotowałam dla Was wilgotne i delikatne ciasto dyniowe. Nie zawiera ono glutenu, mąki kukurydzianej, jajek i nabiału. Cukier zastąpiłam erytrytolem i odrobiną miodu. Smak ciasta wzbogacają orzechy, wiórki kokosowe i cynamon. Koniecznie spróbujcie!

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

Ciasto dyniowe:

  • 3 łyżki złotego siemienia lnianego + 6 łyżek wrzątku
  • 100 g dyni
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki migdałowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 60 g dowolnych orzechów (mix: pekan, migdały, nerkowce, laskowe, włoskie)
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 100 g erytrytolu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • około 200 ml napoju roślinnego (użyłam napoju ryżowego bez cukru)
  • 80 ml oleju kokosowego (w płynnej postaci)
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania foremki

Krem:

  • 1 opakowanie wegańskiego sera Simply V Pure (150 g)
  • 2 łyżki pudru z erytrytolu (zblendowany erytrtol)
  • około 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka napoju roślinnego

Dodatkowo:

  • okrągła forma o średnicy 21 cm
  • blender z wkładką do ubijania lub mikser

Opcjonalnie:

  • orzechy do posypania ciasta

 

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).
  2. Obraną dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  3. Siemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i ostawić na około 10 minut.
  4. Orzechy posiekać nożem lub zblendować.
  5. Do miski wsypać suche składniki. Dodać orzechy, olej kokosowy, miód i siemię lniane. Przemieszać. Wlać napój roślinny i ocet. Dokładnie wymieszać ciasto.
  6. Na sam koniec dodać do ciasta tartą dynię i lekko wymieszać.
  7. Foremkę wysmarować olejem i przelać ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika i odczekać, aż wystygnie.

Krem:

  1. Serek przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać zblednowany erytrytol i dokładnie ubić, aż erytrytol się rozpuści, a serek stanie się puszysty. Wlać sok z cytryny i napój roślinny. Ponownie ubić.
  2. Krem przełożyć na wystudzone ciasto i rozsmarować na wierzchu.

Ciasto serwować posypane posiekanymi orzechami.

Porady:

Do ciasta możesz użyć dowolnych orzechów. Wybierz te, które najbardziej lubisz.

Orzechy nie powinny być zmielone na mąkę. Posiekaj je tak, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście.

Jeśli olej ma postać stałą, to należy go podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Słoik z olejem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać na średnim ogniu, aż olej będzie płynny.

Po dodaniu dyni do ciasta nie należy go mieszać za długo. Zbyt dokładne i długie mieszanie, może spowodować zakalec.

Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy jest już gotowe. Włóż patyczek w środek ciasta i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać ciasto. Jeśli na patyczku zostanie mokre, surowe ciasto to zostaw jeszcze chwile w piekarniku.

Ciasto dyniowe z orzechami

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenie

Składniki

  • Ciasto dyniowe:
  • 3 łyżki złotego siemienia lnianego + 6 łyżek wrzątku
  • 100 g dyni
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki migdałowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 60 g dowolnych orzechów (mix: pekan, migdały, nerkowce, laskowe, włoskie)
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 100 g erytrytolu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • około 200 ml napoju roślinnego (użyłam napoju ryżowego bez cukru)
  • 80 ml oleju kokosowego (w płynnej postaci)
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania foremki
  • Krem:
  • 1 opakowanie wegańskiego sera Simply V Pure (150 g)
  • 2 łyżki pudru z erytrytolu (zblendowany erytrtol)
  • około 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka napoju roślinnego
  • Dodatkowo:
  • okrągła forma o średnicy 21 cm
  • blender z wkładką do ubijania lub mikser
  • Opcjonalnie:
  • orzechy do posypania ciasta

Sposób przygotowania

1

Przygotowanie ciasta:

2

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg).

3

Obraną dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach.

4

Siemię lniane zalać wrzątkiem, wymieszać i ostawić na około 10 minut.

5

Orzechy posiekać nożem lub zblendować.

6

Do miski wsypać suche składniki. Dodać orzechy, olej kokosowy, miód i siemię lniane. Przemieszać. Wlać napój roślinny i ocet. Dokładnie wymieszać ciasto.

7

Na sam koniec dodać do ciasta tartą dynię i lekko wymieszać.

8

Foremkę wysmarować olejem i przelać ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut.

9

Ciasto wyjąć z piekarnika i odczekać, aż wystygnie.

10

Krem:

11

Serek przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać zblednowany erytrytol i dokładnie ubić, aż erytrytol się rozpuści, a serek stanie się puszysty. Wlać sok z cytryny i napój roślinny. Ponownie ubić.

12

Krem przełożyć na wystudzone ciasto i rozsmarować na wierzchu.

13

Ciasto serwować posypane posiekanymi orzechami.

Notatki

Do ciasta możesz użyć dowolnych orzechów. Wybierz te, które najbardziej lubisz. Orzechy nie powinny być zmielone na mąkę. Posiekaj je tak, aby po upieczeniu były wyczuwalne w cieście. Jeśli olej ma postać stałą, to należy go podgrzać w garnku, aby się rozpuścił. Słoik z olejem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać na średnim ogniu, aż olej będzie płynny. Po dodaniu dyni do ciasta nie należy go mieszać za długo. Zbyt dokładne i długie mieszanie, może spowodować zakalec. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyka czy jest już gotowe. Włóż patyczek w środek ciasta i jeśli będzie on suchy to znaczy, że możesz wyciągać ciasto. Jeśli na patyczku zostanie mokre, surowe ciasto to zostaw jeszcze chwile w piekarniku.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz