Dania główne/ Wegańskie

Ciecierzyca w stylu indyjskim z sosem pomidorowym

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebować:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 700 ml zmiksowanych pomidorów
  • łyżka masła (użyłam wegańskiego)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 4 ziarna kardamonu
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

Przygotowanie:

  1. W moździerzu lub młynku zmielić kumin, kolendrę, kardamon, pieprz, gałkę, goździki i cynamon.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać.
  3. Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła dodać cebulę. Lekko podsmażyć, dodać czosnek i imbir. Wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć. Dodać 1,5 łyżeczki zmielonych przypraw i paprykę.
  4. Dodać zmiksowane pomidory i gotować na małym ogniu 5-10 minut.
  5. Ciecierzycę dodać do sosu i doprawić solą. Gotować do momentu aż będzie bardzo miękka ale nie rozgotowana.
  6. Podawać na ciepło z ugotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.

Porady:

Możesz użyć świeżych pomidorów i zblendować je bez skórki, pomidorów w puszce lub domowego sosu pomidorowego.

Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj więcej papryki ostrej.

Ciecierzyca w stylu indyjskim z sosem pomidorowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 700 ml zmiksowanych pomidorów
  • łyżka masła (użyłam wegańskiego)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 4 ziarna kardamonu
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól

Sposób przygotowania

1

W moździerzu lub młynku zmielić kumin, kolendrę, kardamon, pieprz, gałkę, goździki i cynamon.

2

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i imbir drobno posiekać.

3

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła dodać cebulę. Lekko podsmażyć, dodać czosnek i imbir. Wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażyć. Dodać 1,5 łyżeczki zmielonych przypraw i paprykę.

4

Dodać zmiksowane pomidory i gotować na małym ogniu 5-10 minut.

5

Ciecierzycę dodać do sosu i doprawić solą. Gotować do momentu aż będzie bardzo miękka ale nie rozgotowana.

6

Podawać na ciepło z ugotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.

Notatki

Możesz użyć świeżych pomidorów i zblendować je bez skórki, pomidorów w puszce lub domowego sosu pomidorowego. Jeśli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj więcej papryki ostrej.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz