Cytrynowo-miodowe udka z kurczaka najlepiej zrobić z wyprzedzeniem. Jeśli chcemy, żeby mięso miało wyraźny słodko- kwaśny smak potrzebuje ono kilku godzin, aby się zamarynowało. Mięso najlepiej przygotować wcześnie rano lub wieczorem. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami. Nie musimy więc ponad to przyrządzać warzywnego dodatku wystarczy, że umieścimy je w naczyniu razem z mięsem. Udka z kurczaka można podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 4 udek z kurczaka będziesz potrzebować :
- 4 udka z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- ½ pora
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 30 ml soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju
- około 1 łyżeczki soli
- około 1/3 łyżeczki pieprzu
- 50 ml wody
dodatkowo:
Przygotowanie:
- Udka umyć i osuszyć. Warzywa obrać i pokroić w grubsze plastry (z wyjątkiem czosnku, który należy tylko obrać).
- W miseczce wymieszać łyżkę oleju, miód, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, dodać olej i doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dołożyć gałązki tymianku i zalać wodą.
- W naczyniu na warzywach ułożyć mięso. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć pokrywkę i piec jeszcze około 15 minut obracając udka, aby skóra była chrupiąca.
Cytrynowo-miodowe udka z kurczaka z dodatkiem pieczonych warzyw
Wydrukuj przepisSkładniki
- 4 udka z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ selera
- ½ pora
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 30 ml soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju
- około 1 łyżeczki soli
- około 1/3 łyżeczki pieprzu
- 50 ml wody
- dodatkowo:
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania
Udka umyć i osuszyć. Warzywa obrać i pokroić w grubsze plastry (z wyjątkiem czosnku, który należy tylko obrać).
W miseczce wymieszać łyżkę oleju, miód, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, dodać olej i doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dołożyć gałązki tymianku i zalać wodą.
W naczyniu na warzywach ułożyć mięso. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć pokrywkę i piec jeszcze około 15 minut obracając udka, aby skóra była chrupiąca.
Brak komentarzy