Dania główne/ Mięsa

Cytrynowo-miodowe udka z kurczaka z dodatkiem pieczonych warzyw

Cytrynowo-miodowe udka z kurczaka najlepiej zrobić z wyprzedzeniem. Jeśli chcemy, żeby mięso miało wyraźny słodko- kwaśny smak potrzebuje ono kilku godzin, aby się zamarynowało. Mięso najlepiej przygotować wcześnie rano lub wieczorem. Kurczaka pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami. Nie musimy więc ponad to przyrządzać warzywnego dodatku wystarczy, że umieścimy je w naczyniu razem z mięsem. Udka z kurczaka można podawać z ziemniakami, kaszą lub kluskami.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 4 udek z kurczaka będziesz potrzebować :

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 30 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 łyżeczki soli
  • około 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 50 ml wody

dodatkowo:

  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie:

  1. Udka umyć i osuszyć. Warzywa obrać i pokroić w grubsze plastry (z wyjątkiem czosnku, który należy tylko obrać).
  2. W miseczce wymieszać łyżkę oleju, miód, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  3. W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, dodać olej i doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dołożyć gałązki tymianku i zalać wodą.
  4. W naczyniu na warzywach ułożyć mięso. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć pokrywkę i piec jeszcze około 15 minut obracając udka, aby skóra była chrupiąca.

Cytrynowo-miodowe udka z kurczaka z dodatkiem pieczonych warzyw

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 udka z kurczaka Czas przygotowania: 15 minut + lodówka + pieczenie

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 30 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • około 1 łyżeczki soli
  • około 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 50 ml wody
  • dodatkowo:
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania

1

Udka umyć i osuszyć. Warzywa obrać i pokroić w grubsze plastry (z wyjątkiem czosnku, który należy tylko obrać).

2

W miseczce wymieszać łyżkę oleju, miód, sok z cytryny, tymianek, sól i pieprz. Zamarynować kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

3

W naczyniu żaroodpornym umieścić warzywa, dodać olej i doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dołożyć gałązki tymianku i zalać wodą.

4

W naczyniu na warzywach ułożyć mięso. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć pokrywkę i piec jeszcze około 15 minut obracając udka, aby skóra była chrupiąca.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz