Desery/ Słodkie

Czekoladki a’la Reese’s

Kiedy jeszcze nie byłam na diecie bezglutenowej uwielbiałam reese’s. Ich sodko-słony smak nie dawał mi spokoju wiec postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Czekoladki składają się z dwóch czekoladowych warstw i nadzienia z masła orzechowego. Każda z warstw trzeba kolejno zamrozić aby czekoladki się nie rozpuściły. Etapy przygotowania reese’s:

  1. czekolada- spód i brzegi
  2. masa orzechowa- środek
  3. czekolada- wierzch

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 250 g gorzkiej czekolady (użyłam firmy goplana)
  • 100 g kremowego masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
  • 5 g mąki kokosowej
  • 50 g syropu ryżowego (użyłam firmy lima)
  • sól
  • 40/50 papilotek papierowych o średnicy około 2 cm (jak do babeczek)

Przygotowanie:

  1. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.
  2. Masło orzechowe podgrzać w garnku na małym ogniu, dodać syrop i zdjąć z ognia. Wymieszać. Połączyć z mąką kokosową (jeśli używasz masła orzechowego bez soli dodaj ją do masy tak aby była lekko słona)
  3. Brzegi i spód papilotek wysmarować czekoladą. Wyłożyć na płaski talerz/deskę i wstawić do zamrażalki na kilka minut- do zamrożenia. Najlepiej robić to partiami – wysmarować 10 papilotek i umieścić w zamrażalce, następnie zająć się kolejnymi.
  4. Część papilotek wyjąć z zamrażalki. Ulepić małą kulkę z masy orzechowej i wypełnić foremkę z czekoladą (zostawić trochę miejsca aby oblać czekoladą). Zamrozić.
  5. Wyjąć papilotki i nałożyć ostatnia warstwę- czekoladę. Zamrozić.
  6. Reese’s podawać posypane grubo mieloną solą.

Porady:

Jeśli nie posiadasz takich małych papilotek możesz użyć większych. Liczba czekoladek się z mniejszy a długość mrożenia wydłuży.

Czekoladki przechowywać w lodówce.

Czekoladki a’la Reese’s

Wydrukuj przepis
Porcje: około 40 Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady (użyłam firmy goplana)
  • 100 g kremowego masła orzechowego (użyłam firmy nutura)
  • 5 g mąki kokosowej
  • 50 g syropu ryżowego (użyłam firmy lima)
  • sól
  • 40/50 papilotek papierowych o średnicy około 2 cm (jak do babeczek)

Sposób przygotowania

1

1. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej.

2

2. Masło orzechowe podgrzać w garnku na małym ogniu, dodać syrop i zdjąć z ognia. Wymieszać. Połączyć z mąką kokosową (jeśli używasz masła orzechowego bez soli dodaj ją do masy tak aby była lekko słona)

3

3. Brzegi i spód papilotek wysmarować czekoladą. Wyłożyć na płaski talerz/deskę i wstawić do zamrażalki na kilka minut- do zamrożenia. Najlepiej robić to partiami – wysmarować 10 papilotek i umieścić w zamrażalce, następnie zająć się kolejnymi.

4

4. Część papilotek wyjąć z zamrażalki. Ulepić małą kulkę z masy orzechowej i wypełnić foremkę z czekoladą (zostawić trochę miejsca aby oblać czekoladą). Zamrozić.

5

5. Wyjąć papilotki i nałożyć ostatnia warstwę- czekoladę. Zamrozić.

6

6. Reese’s podawać posypane grubo mieloną solą.

Notatki

Jeśli nie posiadasz takich małych papilotek możesz użyć większych. Liczba czekoladek się z mniejszy a długość mrożenia wydłuży. Czekoladki przechowywać w lodówce.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz