Lekkostrawne/ Zupy

Delikatna zupa szparagowa z marchewką i ziemniakami

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • około 1,5 l bulionu warzywnego
  • 300 g zielonych szparagów
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża szalotka
  • około 150 ml śmietanki ryżowej (można użyć śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany 18% -/30%)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie:

  • koperek

Wykonanie:

  1. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Pokroić w plasterki około 1 cm.
  2. Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w pół plastry. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Bulion zagotować w garnku i wrzucić ziemniaki. Gotować kilka minut, aż zmieniaki trochę zmiękną.
  4. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone szparagi i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilę, aż będą lekko złote. Na koniec dodać szalotkę i jeszcze chwilę smażyć.
  5. Do bulionu dodać warzywa z patelni i czosnek niedźwiedzi. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  6. Śmietankę wlać do kubka i wymieszać z 1/3 szklanki zupy. Mieszaninę stopniowo dolewać do zupy, aby się nie zwarzyła.
  7. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przelać do miseczek i podawać posypane koperkiem.

Porady:

Końcówki szparagów wykorzystać do gotowania bulionu. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z bulionu i zblednować na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sito i dodać do zupy. Dzięki temu, zupa będzie bardziej szparagowa i lekko gęsta.

Śmietanka może się zważyć, jeśli wlejesz ją bezpośrednio do zupy. Wymieszaj ją z zupą i dopiero dodaj tyle ile uważasz.

Delikatna zupa szparagowa z marchewką i ziemniakami

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • około 1,5 l bulionu warzywnego
  • 300 g zielonych szparagów
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża szalotka
  • około 150 ml śmietanki ryżowej (można użyć śmietanki sojowej lub zwykłej śmietany 18% -/30%)
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • Opcjonalnie:
  • koperek

Sposób przygotowania

1

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki (około 3 cm). Pokroić w plasterki około 1 cm. 

2

Ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie w pół plastry. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę.

3

Bulion zagotować w garnku i wrzucić ziemniaki. Gotować kilka minut, aż zmieniaki trochę zmiękną.

4

W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone szparagi i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć chwilę, aż będą lekko złote. Na koniec dodać szalotkę i jeszcze chwilę smażyć.

5

Do bulionu dodać warzywa z patelni i czosnek niedźwiedzi. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

6

Śmietankę wlać do kubka i wymieszać z 1/3 szklanki zupy. Mieszaninę stopniowo dolewać do zupy, aby się nie zwarzyła.

7

Zupę doprawić solą i pieprzem. Przelać do miseczek i podawać posypane koperkiem.

Notatki

Końcówki szparagów wykorzystać do gotowania bulionu. Po ugotowaniu szparagi wyciągnąć z bulionu i zblednować na gładką masę. Przetrzeć przez gęste sito i dodać do zupy. Dzięki temu, zupa będzie bardziej szparagowa i lekko gęsta. Śmietanka może się zważyć, jeśli wlejesz ją bezpośrednio do zupy. Wymieszaj ją z zupą i dopiero dodaj tyle ile uważasz.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz