Świąteczne/ Zupy

Delikatny żurek wegański

Składniki & przygotowanie

Do ugotowania żurku będziesz potrzebować bulion warzywny, zakwas i usmażony por:

Bulion warzywny:

  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • por
  • seler
  • cebula
  • 5 suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 l wody
  • olej
  1. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
  2. Warzywa wyszczotkować i umyć. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku, aż lekko zbrązowieją.
  3. Do garnka wlać wodę. Włożyć warzywa, liść laurowy, ziele i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać łyżkę oleju.

Żurek:

  • bulion warzywny
  • około 400 ml zakwasu na żurek (przepis na zakwas znajdziesz tu)
  • 600 g ziemniaków
  • marchew
  • cebula
  • por
  • około 3 cm kawałek chrzanu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • około 150 ml śmietanki ryżowej lub sojowej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  1. Cebule pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i usmażyć cebulę na średnim ogniu, aż będzie złota.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w równą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce.
  3. Bulion zagotować i dodać cebulę. Następnie wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 8 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Do garnka wlać około 200 ml przecedzonego zakwasu. Dodać majeranek, odrobinę startego chrzanu i zagotować.
  5. Zupę doprawić solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny i intensywny dodać więcej zakwasu i czosnek.
  6. Na koniec do miseczki wlać pół szklanki żurku i dodać śmietankę. Wymieszać i wlać do zupy.

Por do podania:

  • por
  • około 3 łyżki oleju
  1. Por dokładnie umyć. Odciąć ciemne liście. Pokroić w cienkie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić por i smażyć kilka minut na małym ogniu.

Gotowy żurek przelać do miseczek i posypać usmażonym porem.

Porady:

Pamiętaj, aby codziennie wymieszać zakwas. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki.

Zakwas odstawiam na kilka dni na blat kuchenny lub na podłogę w kuchni (w temperaturze pokojowej).

Delikatny żurek wegański

Wydrukuj przepis
Porcje: 3l Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

  • Bulion warzywny:
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki
  • por
  • seler
  • cebula
  • 5 suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 3 l wody
  • olej
  • Żurek:
  • bulion warzywny
  • około 400 ml zakwasu na żurek
  • 600 g ziemniaków
  • marchew
  • cebula
  • por
  • około 3 cm kawałek chrzanu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • około 150 ml śmietanki ryżowej lub sojowej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • Por do podania:
  • por
  • około 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

1

Bulion warzywny:

2

Piekarnik nagrzać do 230 stopni.

3

Warzywa wyszczotkować i umyć. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku, aż lekko zbrązowieją.

4

Do garnka wlać wodę. Włożyć warzywa, liść laurowy, ziele i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać łyżkę oleju.

5

Żurek:

6

Cebule pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i usmażyć cebulę na średnim ogniu, aż będzie złota.

7

Ziemniaki obrać i pokroić w równą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce.

8

Bulion zagotować i dodać cebulę. Następnie wrzucić ziemniaki i marchewkę. Gotować około 8 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

9

Do garnka wlać około 200 ml przecedzonego zakwasu. Dodać majeranek, odrobinę startego chrzanu i zagotować.

10

Zupę doprawić solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za mało kwaśny i intensywny dodać więcej zakwasu i czosnek.

11

Na koniec do miseczki wlać pół szklanki żurku i dodać śmietankę. Wymieszać i wlać do zupy.

12

Por do podania:

13

Por dokładnie umyć. Odciąć ciemne liście. Pokroić w cienkie plasterki.

14

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić por i smażyć kilka minut na małym ogniu.

Notatki

Pamiętaj, aby codziennie wymieszać zakwas. Najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zakwas odstawiam na kilka dni na blat kuchenny lub na podłogę w kuchni (w temperaturze pokojowej).

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz