Przekąski

Domowy ketchup z dyni i pomidorów

Kto nie lubi ketchupu? Chyba nie znam takiej osoby 😉 Nawet moi znajomi, którzy nie lubią pomidorów, kochają ketchup. Ten pomidorowy sos pasuje do wielu rzeczy, dlatego też jest tak popularny. Kupny ketchup przeważnie zawiera duże ilości cukru. W mojej wersji nie znajdziesz go wcale;) A to dlatego, że do jego przygotowania użyłam dyni hokkaido i suszonych daktyli. Smak sosu wzbogaciłam jeszcze korzennymi przyprawami.

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • 3,5 kg dyni hokkaido (około 2,6 kg po obraniu i wyjęciu pestek)
  • 2,5 kg pomidorów
  • 120 g suszonych daktyli
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • około 1 i ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • około 1 i ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • sól
  • pieprz
  • woda

Dodatkowo:

  • blender ręczny lub termomiks

Przygotowanie:

Dynia:

  1. Dynię obrać i pozbyć się pestek. Pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i chwile smażyć, aż będzie złota. Wsypać dynię i dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon i łyżeczkę soli. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę doprawić papryką słodką i ostrą, imbirem, goździkami. Gotować następne 30 minut, aż dynia zmięknie i część wody wypruje.

Pomidory:

  1. Pomidory pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pomidory. Gotować na średnim ogniu około godziny, aż pomidory zmiękną i woda odparuje.

Daktyle:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 20 minut, aż zmiękną. Odcedzić.

Ketchup:

  1. Pomidory przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skóry i pestek.
  2. Z garnka z dynią wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Do termomiksu przełożyć ugotowaną dynię, pomidory i namoczone daktyle. Zblendować na gładką masę. Jeśli całość się nie mieści, to zblenduj ketchup na kilka razy. Możesz też to zrobić za pomocą blendera w jednym dużym garnku.
  4. Ketchup przelać do garnka i gotować jeszcze około godziny, aby zgęstniał. W tym czasie doprawić solą i pieprzem.
  5. Ketchup można od razu spożywać lub przelać do słoików i zawekować.

Porady:

Jeśli tolerujesz zwykły czosnek, to możesz go użyć zamiast czosnku niedźwiedziego.

Jeśli nie przepadasz za daktylami, to możesz posłodzić ketchup cukrem.

Ketchup wychodzi słodko kwaśny, jeśli preferujesz bardzo słodki to namocz więcej daktyli.

Aby ketchup był pikantny możesz go doprawić chili.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ketchup.

Guacamole

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 10 minut + namoczenie kaszy

Składniki

  • 3,5 kg dyni hokkaido (około 2,6 kg po obraniu i wyjęciu pestek)
  • 2,5 kg pomidorów
  • 120 g suszonych daktyli
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • 4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • około 1 i ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • około 1 i ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • Dodatkowo:
  • blender ręczny lub termomiks

Sposób przygotowania

1

Dynia:

2

Dynię obrać i pozbyć się pestek. Pokroić w kostkę.

3

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

4

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i chwile smażyć, aż będzie złota. Wsypać dynię i dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon i łyżeczkę soli. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę doprawić papryką słodką i ostrą, imbirem, goździkami. Gotować następne 30 minut, aż dynia zmięknie i część wody wypruje.

5

Pomidory:

6

Pomidory pokroić w kostkę.

7

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pomidory. Gotować na średnim ogniu około godziny, aż pomidory zmiękną i woda odparuje.

8

Daktyle:

9

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 20 minut, aż zmiękną. Odcedzić.

10

Ketchup:

11

Pomidory przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skóry i pestek.

12

Z garnka z dynią wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.

13

Do termomiksu przełożyć ugotowaną dynię, pomidory i namoczone daktyle. Zblendować na gładką masę. Jeśli całość się nie mieści, to zblenduj ketchup na kilka razy. Możesz też to zrobić za pomocą blendera w jednym dużym garnku.

14

Ketchup przelać do garnka i gotować jeszcze około godziny, aby zgęstniał. W tym czasie doprawić solą i pieprzem.

15

Ketchup można od razu spożywać lub przelać do słoików i zawekować.

Notatki

Jeśli tolerujesz zwykły czosnek, to możesz go użyć zamiast czosnku niedźwiedziego. Jeśli nie przepadasz za daktylami, to możesz posłodzić ketchup cukrem. Ketchup wychodzi słodko kwaśny, jeśli preferujesz bardzo słodki to namocz więcej daktyli. Aby ketchup był pikantny możesz go doprawić chili. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam ketchup.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz