Dania główne/ Mięsa/ Świąteczne

Farsz mięsny na pierogi lub paszteciki

Farsz mięsny możesz użyć do pasztecików, pierogów lub krokietów.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 400g wołowiny
  • 200g szynki
  • 200g boczku
  • 400g karkówki
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ por
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka oleju
  • około 2l wody
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • maszynka do mielenia mięsa

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, zalać w garnku wodą i gotować około 20 minut. Dołożyć obrane warzywa, 2 ziela angielskie i liść laurowy. Dodać sól do smaku. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i zachować bulion.
  2. W czasie gotowania mięsa grzyby wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Odcedzić.
  3. Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę.
  4. W maszynce do mielenia zmielić mięso z grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym.
  5. Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać cebulę i 1/2 szklanki bulionu, tak aby mięso się kleiło.

Porady:

Ilość bulionu w farszu zależy od tłustości mięsa. Możesz go potrzebować mniej lub więcej.

Jeśli wolisz tłusty farsz dodaj więcej tłustego mięsa np: boczku, karkówki.

Farsz mięsny na pierogi lub paszteciki

Wydrukuj przepis
Porcje: 1,2kg Czas przygotowania: przygotowanie rosołu+30 minut

Składniki

  • 400g wołowiny
  • 200g szynki
  • 200g boczku
  • 400g karkówki
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • ½ por
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka oleju
  • około 2l wody
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • maszynka do mielenia mięsa

Sposób przygotowania

1

Mięso umyć, zalać w garnku wodą i gotować około 20 minut. Dołożyć obrane warzywa, 2 ziela angielskie i liść laurowy. Dodać sól do smaku. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i zachować bulion.

2

W czasie gotowania mięsa grzyby wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Odcedzić.

3

Cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę.

4

W maszynce do mielenia zmielić mięso z grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym.

5

Zmielone mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać cebulę i 1/2 szklanki bulionu, tak aby mięso się kleiło.

Notatki

Ilość bulionu w farszu zależy od tłustości mięsa. Możesz go potrzebować mniej lub więcej.  Jeśli wolisz tłusty farsz dodaj więcej tłustego mięsa np: boczku, karkówki.

Mogą rownież Ci się spodobać

1 Comment

  • Reply
    Bezglutenowe paszteciki z ciasta francuskiego – Nzbusinessloans
    25 stycznia, 2021 at 2:16 pm

    […] 1 kg farszu mięsnego […]

  • Zostaw komentarz