Makaron z owocami morza smakuje przepysznie jeśli przygotujemy go na bazie białego wina i masła. Można tu użyć dowolnych owoców, takie które najbardziej lubicie. Ja szczególnie preferuje krewetki wiec użyłam ich najwięcej. Takie danie idealnie sprawdzi się na kolacje ze znajomymi. Aby wyglądało jeszcze bardziej efektownie wykorzystaj kolorowy makaronu fusilli 🙂
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania trzech porcji makaronu potrzebujesz:
- opakowanie bezglutenowego makaronu fusilli firmy Inocola
- 225 g mieszanki owoców morza
- 150 g średniej wielkości obranych krewetek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- ¼ pepperoni
- 20 ml oliwy
- 3 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotować owoce morza (odmrozić, obrać, oczyścić).
- Czosnek pokroić w plastry, chili i szalotkę w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać.
- Ugotować makaron al dente – według przepisu na opakowaniu.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Dodać szalotkę, czosnek i krewetki. Smażyć minutę, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę owoców morza i chili, smażyć kolejną minutę. Doprawić.
- Na patelnię wlać wino i zredukować płyn. Dodać makaron i łyżkę masła. Wymieszać.
- Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.
Składniki
- opakowanie bezglutenowego makaronu fusilli firmy Inocola
- 225 g mieszanki owoców morza
- 150 g średniej wielkości obranych krewetek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- ¼ pepperoni
- 20 ml oliwy
- 3 łyżki masła (użyłam wegańskiego)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ½ pęczka natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Przygotować owoce morza (odmrozić, obrać, oczyścić).
Czosnek pokroić w plastry, chili i szalotkę w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać.
Ugotować makaron al dente - według przepisu na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Dodać szalotkę, czosnek i krewetki. Smażyć minutę, doprawić solą i pieprzem. Dodać resztę owoców morza i chili, smażyć kolejną minutę. Doprawić.
Na patelnię wlać wino i zredukować płyn. Dodać makaron i łyżkę masła. Wymieszać.
Zdjąć z ognia i posypać posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy