Dania główne/ Mięsa

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i sosem pomidorowym

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dwudziestu gołąbków będziesz potrzebować:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g ugotowanego ryżu (100 g suchego ryżu)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 kg pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oderwać zniszczone liście kapusty i wyciąć głąb.
  2. Kapustę umieścić w dużym garnku, wycięciem do dołu. Zalać woda i gotować na małym ogniu. Kapustę odwracać i wyciągać kolejno miękkie liście. Czynność powtarzać przy kolejnych warstwach, aż wszystkie liście będą miękkie.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mięsem. Do masy dodać ryż, majeranek, łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Z mięsa uformować małe krokiety.
  4. Z liści kapusty wyciąć zgrubienie następnie nałożyć farsz i dokładnie zawinąć, tak aby mięso nie wyleciało.
  5. Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty i ułożyć ciasno gołąbki. Zalać wszystko bulionem i gotować około godziny pod przykryciem.

Sos pomidorowy

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze części.
  2. Do garnka włożyć pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną i się rozgotują.
  3. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować i przyprawić oregano. Do sosu dolewamy bulion z gołąbków.
  4. W połowie szklanki rozrobić sos ze skrobią, dodać do sosu i wymieszać. Zagotować.
  5. Gołąbki zalać sosem pomidorowym i dodać posiekany koperek.

Porady:

Jeśli lubisz gęste sosy dodaj więcej skrobi kukurydzianej.

Gołąbki zawijaj zaczynając od boków, aby mięso nie wypadło podczas gotowania.

Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i sosem pomidorowym

Wydrukuj przepis
Porcje: 20 sztuk Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g ugotowanego ryżu (100 g suchego ryżu)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 kg pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1

1. Oderwać zniszczone liście kapusty i wyciąć głąb.

2

2. Kapustę umieścić w dużym garnku, wycięciem do dołu. Zalać woda i gotować na małym ogniu. Kapustę odwracać i wyciągać kolejno miękkie liście. Czynność powtarzać przy kolejnych warstwach, aż wszystkie liście będą miękkie.

3

3. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mięsem. Do masy dodać ryż, majeranek, łyżeczkę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu. Z mięsa uformować małe krokiety.

4

4. Z liści kapusty wyciąć zgrubienie następnie nałożyć farsz i dokładnie zawinąć, tak aby mięso nie wyleciało.

5

5. Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty i ułożyć ciasno gołąbki. Zalać wszystko bulionem i gotować około godziny pod przykryciem.

6

Sos pomidorowy

7

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i usunąć szypułki. Pokroić na mniejsze części.

8

2. Do garnka włożyć pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną i się rozgotują.

9

3. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować i przyprawić oregano. Do sosu dolewamy bulion z gołąbków.

10

4. W połowie szklanki rozrobić sos ze skrobią, dodać do sosu i wymieszać. Zagotować.

11

5. Gołąbki zalać sosem pomidorowym i dodać posiekany koperek.

Notatki

Jeśli lubisz gęste sosy dodaj więcej skrobi kukurydzianej. Gołąbki zawijaj zaczynając od boków, aby mięso nie wypadło podczas gotowania.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz