Napoje

Grzane wino z pomarańczą

Grzane wino na zimowe wieczory to jest to! Nie kupujcie gotowego grzańca, przygotujcie je sami. Smakuje i pachnie zdecydowanie lepiej. Wystarczy butelka czerwonego wina, miód, przyprawy korzenne i pomarańcza.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • butelka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 8 goździków
  • 6 śliwek suszonych
  • 2 cm imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • pomarańcze

Przygotowanie:

  1. Cynamon, anyż, kardamon i goździki uprażyć na patelni.
  2. Pomarańcze sparzyć gorącą wodą. Przekroić na pół i pokroić w plastry.
  3. Wino wlać do garnka, dodać przyprawy, pokrojony w plastry imbir, śliwki i miód. Podgrzewać około 5 minut na małym ogniu (nie gotować!).
  4. Chwile przed zdjęciem z ognia dodać około 6 plastrów pomarańcza.
  5. Przelać do kubków i podawać z plastrem pomarańczy.

Porady:

Pamiętaj aby wino się nie zagotowało.
Zamiast imbiru świeżego możesz użyć mielonego.
Możesz pominąć suszone śliwki lub zastąpić je domowymi powidłami.

 

Grzane wino z pomarańczą

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 kubki Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • butelka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazda anyżu
  • 3 ziarna kardamonu
  • 8 goździków
  • 6 śliwek suszonych
  • 2 cm imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • pomarańcze

Sposób przygotowania

1

Cynamon, anyż, kardamon i goździki uprażyć na patelni.

2

Pomarańcze sparzyć gorącą wodą. Przekroić na pół i pokroić w plastry.

3

Wino wlać do garnka, dodać przyprawy, pokrojony w plastry imbir, śliwki i miód. Podgrzewać około 5 minut na małym ogniu (nie gotować!)

4

Chwile przed zdjęciem z ognia dodać około 6 plastrów pomarańcza.

5

Przelać do kubków i podawać z plastrem pomarańczy

Notatki

Pamiętaj aby wino się nie zagotowało. Zamiast imbiru świeżego możesz użyć mielonego. Możesz pominąć suszone śliwki lub zastąpić je domowymi powidłami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz