Przekąski/ Szybkie

Guacamole

Guacamole – meksykańska salsa, przygotowywana z awokado. Podaje się ją z nachosami, tacos czy quesadillas.

Podstawowym składnikiem guacamole jest awokado. Najlepiej smakuje dojrzałe i miękkie awokado hass. Kolejną niezbędną rzeczą jest sok z limonki i sól. Już z tych 3 składników można zrobić podstawową wersje tej salsy😉

Moje guacamole musi zawierać kolendrę👌🏽 świeże liście nadają odpowiedniego smaku, bez którego guacamole nie jest pełne. Aby nadać ostrości dodaje się cebulę, czosnek i jalapeno. Ostatnim składnikiem jest pomidor. Jeśli za nim nie przepadasz możesz pominąć ten składnik 😉

Składniki & przygotowanie

Będziesz potrzebować :

  • 4 dojrzałe awokado hass
  • 2 pomidory
  • limonka
  • około 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • jalapeno
  • pęczek kolendry
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • nachosy do podania

Przygotowanie:

  1. Awokado przekroić na pół i pozbyć się pestki (nie wyrzucać). Za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Przełożyć do miski i ugnieść widelcem.
  2. Wycisnąć sok z połowy limonki, dodać do awokado i wymieszać.
  3. Cebulę, czosnek i około ¼ jalapeno pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidory obrać, a następnie pokroić w kostkę.
  5. Kolendrę posiekać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki
  7. Podawać z nachosami.

Porady:

Pamiętaj, aby wybrać dojrzałe awokado.

Ilość jalapeno i czosnku zależy od Twoich upodobań.

Nie rezygnuj z kolendry. To właśnie ona nadaje aromat.

Zamiast jalapeno możesz użyć chili.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam guacamole.

Guacamole

Wydrukuj przepis
Porcje: 4 Czas przygotowania: 10 minut + namoczenie kaszy

Składniki

  • 4 dojrzałe awokado hass
  • 2 pomidory
  • limonka
  • około 1/3 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • jalapeno
  • pęczek kolendry
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • nachosy do podania

Sposób przygotowania

1

Awokado przekroić na pół i pozbyć się pestki (nie wyrzucać). Za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Przełożyć do miski i ugnieść widelcem.

2

Wycisnąć sok z połowy limonki, dodać do awokado i wymieszać.

3

Cebulę, czosnek i około ¼ jalapeno pokroić w drobną kostkę.

4

Pomidory obrać, a następnie pokroić w kostkę.

5

Kolendrę posiekać.

6

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce i doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki

7

Podawać z nachosami.

Notatki

Pamiętaj, aby wybrać dojrzałe awokado. Ilość jalapeno i czosnku zależy od Twoich upodobań. Nie rezygnuj z kolendry. To właśnie ona nadaje aromat. Zamiast jalapeno możesz użyć chili. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć jak przygotowywałam guacamole.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz