Świąteczne

Indyk w galarecie z gruszką

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 800 g ugotowanej piersi z indyka
  • 1l bulionu
  • 20 g żelatyny (użyłam Dr. Oetkera)
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

  1. Bulion podgrzać, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
  2. Indyka pokroić w plastry.
  3. Gruszkę obrać, przekroić na pół i pozbyć się gniazda. Pokroić w cienkie plastry.
  4. Indyka i gruszkę układać na przemian w płaskim naczyniu. Zalać żelatyną.
  5. Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc do zastygnięcia.

Porady:

Jeśli używasz żelatyny z innej firmy to jej proporcje w stosunku do bulionu mogą się różnić ( czytaj wskazówki na opakowaniu).

Możesz użyć innych owców np: brzoskwini lub pomarańcza.

Indyk w galarecie z gruszką

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 platery Czas przygotowania: 20 minut + czas zastygnięcia galarety

Składniki

  • 800 g ugotowanej piersi z indyka
  • 1l bulionu
  • 20 g żelatyny (użyłam Dr. Oetkera)
  • 1 gruszka

Sposób przygotowania

1

Bulion podgrzać, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.

2

Indyka pokroić w plastry.

3

Gruszkę obrać, przekroić na pół i pozbyć się gniazda. Pokroić w cienkie plastry.

4

Indyka i gruszkę układać na przemian w płaskim naczyniu. Zalać żelatyną.

5

Odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc do zastygnięcia.

Notatki

Jeśli używasz żelatyny z innej firmy to jej proporcje w stosunku do bulionu mogą się różnić ( czytaj wskazówki na opakowaniu). Możesz użyć innych owców np: brzoskwini lub pomarańcza.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz