Ciasta/ Słodkie/ Szybkie

Jabłecznik sypany

Mam dla was przepis na bezglutenowy, a co więcej, wegański jabłecznik. Nie potrzebujemy robota kuchennego i nie musimy zagniatać ciasta.  Mąkę rozsypujemy po formie, jabłka ścieramy na tarce, dodajemy masło i zostawiamy na godzinę w piekarniku. Jeszcze ciepłe ciasto można podawać z lodami waniliowymi , równie dobrze smakuje posypane cukrem pudrem.

Składniki & przygotowanie

  • 1,5 kg jabłek ( twarde, słodkie)
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 150 g masła wegańskiego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • torebka cukru waniliowego ( 20 g)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Masło umieścić w zamrażalce na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Wymieszać w misce mąkę i kaszkę kukurydzianą. Dodać cukier brązowy, proszek, sól i ponownie wymieszać.
  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcedzić. Dodać cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać. Podzielić na pół.
  4. Sypką masę podzielić na 3 części (np. wsypać do 3 szklanek).
  5. Formę wysmarować masłem. Wysypać równomiernie 1 część suchych składników. Następnie rozprowadzić połowę startych jabłek (nie dociskamy składników do spodu formy). Powtórzyć kolejny raz wszystkie czynności. Rozsypać ostatnią część suchych składników. Zetrzeć na tarce 150g masła i wysypać na wierzchu formy.
  6. Włożyć formę do piekarnika. Piec około 1 godziny.
  7. Podawać posypaną cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi. Smacznego !

Jabłecznik sypany

Wydrukuj przepis
Porcje: 10 Czas przygotowania: 15 minut + godzina w piekarniku

Składniki

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 150 g masła wegańskiego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • torebka cukru waniliowego ( 20 g)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1

Masło umieścić w zamrażalce na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2

Wymieszać w misce mąkę i kaszkę kukurydzianą. Dodać cukier brązowy, proszek, sól i ponownie wymieszać.

3

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcedzić. Dodać cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać. Podzielić na pół.

4

Sypką masę podzielić na 3 części (np. wsypać do 3 szklanek).

5

Formę wysmarować masłem. Wysypać równomiernie 1 część suchych składników. Następnie rozprowadzić połowę startych jabłek (nie dociskamy składników do spodu formy). Powtórzyć kolejny raz wszystkie czynności. Rozsypać ostatnią część suchych składników. Zetrzeć na tarce 150g masła i wysypać na wierzchu formy.

6

Włożyć formę do piekarnika. Piec około 1 godziny.

7

Podawać posypaną cukrem pudrem lub z lodami waniliowymi. Smacznego !

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz