Śniadania/ Szybkie

Jagielnica ze szparagami, szpinakiem i pomidorami

Czym zastąpić jajecznicę?

– Jagielnicą!

Miałam ochotę na wytrawne śniadanie, które przypominałoby jajecznicę. Pomyślałam o kaszy jaglanej, którą często jadam na śniadanie ale na słodko. Przygotowałam ją tak jak robiłam kiedyś (jak jeszcze mogłam jeść jajka) jajecznicę: z cebulką, pomidorami i szpinakiem. Ze względu na sezon szparagowy i moją miłość do szparag dodałam je do kaszy i wyszła pyszna jagielnica !

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania jednej porcji będziesz potrzebować:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • około 100 ml wody
  • ½ pomidora
  • garść szpinaku
  • ¼ małej cebuli
  • 2 zielone szparagi
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprzdodatkowo:
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać dokładnie na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem – około 10 minut, aż kasz będzie miękka.
  2. Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Odciąć końcówki szparag (około ¼) i pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i szparagi. Smażyć minutę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu minutę. Doprawić.
  4. Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem

Porady:

Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Zostaw ją w garnku pod przykryciem, aż pokroisz wszystkie warzywa. Kasza w tym czasie dojdzie i będzie miała lepszą konsystencję.

Jagielnica ze szparagami, szpinakiem i pomidorami

Wydrukuj przepis
Porcje: 1 porcja Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • około 100 ml wody
  • ½ pomidora
  • garść szpinaku
  • ¼ małej cebuli
  • 2 zielone szparagi
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

1

Kaszę przepłukać dokładnie na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem - około 10 minut, aż kasz będzie miękka.

2

Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Odciąć końcówki szparag (około ¼) i pokroić w plasterki.

3

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i szparagi. Smażyć minutę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu minutę. Doprawić.

4

Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem

Notatki

Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Zostaw ją w garnku pod przykryciem, aż pokroisz wszystkie warzywa. Kasza w tym czasie dojdzie i będzie miała lepszą konsystencję.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz