Śniadania/ Szybkie

Jagielnica ze szparagami, szpinakiem i pomidorami

Czym zastąpić jajecznicę?

– Jagielnicą!

Miałam ochotę na wytrawne śniadanie, które przypominałoby jajecznicę. Pomyślałam o kaszy jaglanej, którą często jadam na śniadanie ale na słodko. Przygotowałam ją tak jak robiłam kiedyś (jak jeszcze mogłam jeść jajka) jajecznicę: z cebulką, pomidorami i szpinakiem. Ze względu na sezon szparagowy i moją miłość do szparag dodałam je do kaszy i wyszła pyszna jagielnica !

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania jednej porcji będziesz potrzebować:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • około 100 ml wody
  • ½ pomidora
  • garść szpinaku
  • ¼ małej cebuli
  • 2 zielone szparagi
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprzdodatkowo:
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłukać dokładnie na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem – około 10 minut, aż kasz będzie miękka.
  2. Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Odciąć końcówki szparag (około ¼) i pokroić w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i szparagi. Smażyć minutę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu minutę. Doprawić.
  4. Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem

Porady:

Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Zostaw ją w garnku pod przykryciem, aż pokroisz wszystkie warzywa. Kasza w tym czasie dojdzie i będzie miała lepszą konsystencję.

Jagielnica ze szparagami, szpinakiem i pomidorami

Wydrukuj przepis
Porcje: 1 porcja Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • około 100 ml wody
  • ½ pomidora
  • garść szpinaku
  • ¼ małej cebuli
  • 2 zielone szparagi
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo:
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

1

Kaszę przepłukać dokładnie na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem - około 10 minut, aż kasz będzie miękka.

2

Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Odciąć końcówki szparag (około ¼) i pokroić w plasterki.

3

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i szparagi. Smażyć minutę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu minutę. Doprawić.

4

Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem

Notatki

Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Zostaw ją w garnku pod przykryciem, aż pokroisz wszystkie warzywa. Kasza w tym czasie dojdzie i będzie miała lepszą konsystencję.

Mogą rownież Ci się spodobać

7 komentarzy

  • Reply
    Idsvee
    9 sierpnia, 2024 at 9:21 pm

    lasuna price – purchase diarex without prescription buy himcolin for sale

  • Reply
    Fuuicn
    20 sierpnia, 2024 at 2:51 pm

    cheap besifloxacin – buy carbocysteine pills cheap sildamax

  • Reply
    Vcjswa
    22 sierpnia, 2024 at 12:26 am

    order neurontin 100mg pills – buy sulfasalazine 500 mg generic sulfasalazine medication

  • Reply
    Cpcawd
    25 sierpnia, 2024 at 3:46 am

    buy probalan sale – order generic etodolac 600mg buy carbamazepine sale

  • Reply
    Cybhph
    27 sierpnia, 2024 at 3:31 pm

    celecoxib 200mg over the counter – cheap urispas tablets buy cheap generic indocin

  • Reply
    Doxvjf
    29 sierpnia, 2024 at 3:58 pm

    buy colospa sale – cost arcoxia pletal over the counter

  • Reply
    Fjeslf
    1 września, 2024 at 3:22 pm

    diclofenac cost – purchase cambia generic buy aspirin medication

  • Zostaw komentarz