Czym zastąpić jajecznicę?
– Jagielnicą!
Miałam ochotę na wytrawne śniadanie, które przypominałoby jajecznicę. Pomyślałam o kaszy jaglanej, którą często jadam na śniadanie ale na słodko. Przygotowałam ją tak jak robiłam kiedyś (jak jeszcze mogłam jeść jajka) jajecznicę: z cebulką, pomidorami i szpinakiem. Ze względu na sezon szparagowy i moją miłość do szparag dodałam je do kaszy i wyszła pyszna jagielnica !
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania jednej porcji będziesz potrzebować:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- około 100 ml wody
- ½ pomidora
- garść szpinaku
- ¼ małej cebuli
- 2 zielone szparagi
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprzdodatkowo:
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać dokładnie na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem – około 10 minut, aż kasz będzie miękka.
- Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Odciąć końcówki szparag (około ¼) i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i szparagi. Smażyć minutę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu minutę. Doprawić.
- Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem
Porady:
Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Zostaw ją w garnku pod przykryciem, aż pokroisz wszystkie warzywa. Kasza w tym czasie dojdzie i będzie miała lepszą konsystencję.
Jagielnica ze szparagami, szpinakiem i pomidorami
Wydrukuj przepisSkładniki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- około 100 ml wody
- ½ pomidora
- garść szpinaku
- ¼ małej cebuli
- 2 zielone szparagi
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- dodatkowo:
- szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania
Kaszę przepłukać dokładnie na sitku o drobnych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem - około 10 minut, aż kasz będzie miękka.
Pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Odciąć końcówki szparag (około ¼) i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i szparagi. Smażyć minutę. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i ugotowaną kaszę jaglaną. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu minutę. Doprawić.
Przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem
Notatki
Ugotowaną kaszę zdejmij z ognia. Zostaw ją w garnku pod przykryciem, aż pokroisz wszystkie warzywa. Kasza w tym czasie dojdzie i będzie miała lepszą konsystencję.
7 komentarzy
Idsvee
9 sierpnia, 2024 at 9:21 pmlasuna price – purchase diarex without prescription buy himcolin for sale
Fuuicn
20 sierpnia, 2024 at 2:51 pmcheap besifloxacin – buy carbocysteine pills cheap sildamax
Vcjswa
22 sierpnia, 2024 at 12:26 amorder neurontin 100mg pills – buy sulfasalazine 500 mg generic sulfasalazine medication
Cpcawd
25 sierpnia, 2024 at 3:46 ambuy probalan sale – order generic etodolac 600mg buy carbamazepine sale
Cybhph
27 sierpnia, 2024 at 3:31 pmcelecoxib 200mg over the counter – cheap urispas tablets buy cheap generic indocin
Doxvjf
29 sierpnia, 2024 at 3:58 pmbuy colospa sale – cost arcoxia pletal over the counter
Fjeslf
1 września, 2024 at 3:22 pmdiclofenac cost – purchase cambia generic buy aspirin medication