Bez cukru/ Ciasta/ Słodkie

Jesienne galette z jabłkami i figami

GALETTE w wersji bez glutenu, nabiału i cukru. Ciasto przygotowałam na bazie mąki migdałowej i ryżowej. Słodkości nadaje mu ksylitol, a delikatności wegańskie masło i jogurt kokosowy.  Proste, szybkie i przepyszne.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania galette potrzebujesz:

Ciasto:

  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 60 g zimnego wegańskiego masła (użyłam z firmy ALSAN)
  • 60 g naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
  • 1 łyżeczka złotego mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli

Owoce:

  • 500 g jabłek
  • 3 figi
  • około 30 g ksylitolu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii (użyłam z firmy BIOVEGAN)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • „cukier puder” z ksylitolu
  • termomiks lub robot kuchenny
  • papier do pieczenia
  • wałek

Przygotowanie:

  1. Do misy robota kuchennego lub termomiksa wsypać suche składniki na ciasto i wymieszać. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy.
  2. Ciasto wyjąć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na około pół godziny.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.
  4. Jabłka obrać i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić w plastry i przełożyć do miski. Posypać mąką, ksylitolem, wanilią i cynamonem. Wymieszać.
  5. Figi pokroić w plastry.
  6. Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko wyrobić w rękach.
  8. Na blacie ułożyć kawałek papieru i na środku położyć ciasto. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, na kształt koła (wielkość talerza obiadowego). Nie za cienko, aby udało się je odkleić od papieru.
  9. Zdjąć górną warstwę papieru do pieczenia.
  10. Na rozwałkowanym cieście gęsto ułożyć pokrojone jabłka. Na górze ułożyć figi. Zostawić około 3 cm wolnego brzegu na złożenie ciasta. Chwytając za papier zagiąć brzegi do środka ciasta i lekko je ucisnąć.
  11. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.
  12. Piec około 40 minut, aż będzie złote.
  13. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygnie.
  14. Podawać posypane „cukrem pudrem” z ksylitolu.

Porady:

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub jabłka są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców.

Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to będziesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem.

Podczas wałkowania na górnych rogach papieru połóż jakieś ciężkie przedmioty lub poproś kogoś o przytrzymanie papieru. Unikniesz przesuwania się ciasta po stole.

Po zagięciu ciasta możesz je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia.

Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył.

Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć, jak przygotowywałam galette.

Na moim blogu dostępna jest jeszcze jedna wersja tego ciasta, tylko z nektarynką i brzoskwinią.

Na zdjęciu przedstawione są etapy składania ciasta na przykładzie galette z nektarynką i brzoskwinią.

 

Słodkie galette z nektarynką i brzoskwinią

Wydrukuj przepis
Porcje: 5 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 g mąki migdałowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki kokosowej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 60 g zimnego wegańskiego masła (użyłam z firmy ALSAN)
  • 60 g naturalnego jogurtu kokosowego (użyłam z firmy PlantON)
  • 1 łyżeczka złotego mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • szczypta soli
  • Owoce:
  • 500 g jabłek
  • 3 figi
  • około 30 g ksylitolu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta wanilii (użyłam z firmy BIOVEGAN)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • „cukier puder” z ksylitolu
  • termomiks lub robot kuchenny
  • papier do pieczenia
  • wałek

Sposób przygotowania

1

Do misy robota kuchennego lub termomiksa wsypać suche składniki na ciasto i wymieszać. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić do uzyskania gładkiej masy.

2

Ciasto wyjąć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na około pół godziny.

3

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra/dół.

4

Jabłka obrać i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić w plastry i przełożyć do miski. Posypać mąką, ksylitolem, wanilią i cynamonem. Wymieszać.

5

Figi pokroić w plastry.

6

Naszykować dwie sztuki papieru do pieczenia wielkości blachy.

7

Ciasto wyjąć z lodówki i lekko wyrobić w rękach.

8

Na blacie ułożyć kawałek papieru i na środku położyć ciasto. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Ciasto rozwałkować na około 3 mm, na kształt koła (wielkość talerza obiadowego). Nie za cienko, aby udało się je odkleić od papieru.

9

Zdjąć górną warstwę papieru do pieczenia.

10

Na rozwałkowanym cieście gęsto ułożyć pokrojone jabłka. Na górze ułożyć figi. Zostawić około 3 cm wolnego brzegu na złożenie ciasta. Chwytając za papier zagiąć brzegi do środka ciasta i lekko je ucisnąć.

11

Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika.

12

Piec około 40 minut, aż będzie złote.

13

Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż wystygnie.

14

Podawać posypane „cukrem pudrem” z ksylitolu.

Notatki

Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta lub jabłka są kwaśne możesz dodać więcej ksylitolu do owoców. Jeśli za mocno rozwałkujesz ciasto, to będziesz mieć problem z jego odklejeniem od papieru i zagięciem. Podczas wałkowania na górnych rogach papieru połóż jakieś ciężkie przedmioty lub poproś kogoś o przytrzymanie papieru. Unikniesz przesuwania się ciasta po stole. Po zagięciu ciasta możesz je delikatnie ucisnąć, aby nie odeszło podczas pieczenia. Do posypania ciasta zblenduj ksylitol na pył. Na instagramie w wyróżnionych relacjach możesz zobaczyć, jak przygotowywałam galette. Na moim blogu dostępna jest jeszcze jedna wersja tego ciasta, tylko z nektarynką i brzoskwinią.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz