Śniadania/ Szybkie

Jogurtowo-jaglane pancakes

Coraz bardziej przekonuje się do śniadań na słodko 🙂 tym razem dzielę się z wami przepisem na pancakes, które podaje z syropem klonowym i owocami. Placuszki przygotowałam na bazie mąki jaglanej i naturalnego jogurtu kokosowego, dzięki czemu są bardziej puszyste. Przepis jest nie tylko bezglutenowy ale również wegański. Zamiast jajek użyłam siemienia lnianego, a zamiast mleka napoju migdałowego. Przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje tylko 15 minut wiec zachęcam do wypróbowania 😉

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania pancakes dla jednej osoby będziesz potrzebować:

  • 80 g mąki jaglanej
  • 80 g wegańskiego i bezglutenowego jogurtu kokosowego naturalnego (użyłam firmy planton)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 ml napoju roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki gorącej wody
  •  1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy do polania

dodatkowo:

  • garść malin
  • garść borówek

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane połączyć z gorącą wodą i wymieszać trzepaczką. Odstawić na 3 minuty.
  2. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Do siemienia dodać olej i przelać do mąki. Następnie wlać napój roślinny i syrop klonowy, wymieszać. Do masy dodać jogurt i delikatnie przemieszać do połączenie składników.
  3. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Wlewać ciasto porcjami, tak aby utworzyć placuszki mające około 9 cm średnicy. Usmażyć z jednej i z drugiej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy.
  4. Usmażone pancakes polać syropem klonowym i podać z owocami.

Jogurtowo-jaglane pancakes

Wydrukuj przepis
Porcje: 1 porcja Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 80 g mąki jaglanej
  • 80 g wegańskiego i bezglutenowego jogurtu kokosowego naturalnego (użyłam firmy planton)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 ml napoju roślinnego (użyłam migdałowego)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • syrop klonowy do polania
  • dodatkowo:
  • garść malin
  • garść borówek

Sposób przygotowania

1

Siemię lniane połączyć z gorącą wodą i wymieszać trzepaczką. Odstawić na 3 minuty.

2

Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Do siemienia dodać olej i przelać do mąki. Następnie wlać napój roślinny i syrop klonowy, wymieszać. Do masy dodać jogurt i delikatnie przemieszać do połączenie składników.

3

Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Wlewać ciasto porcjami, tak aby utworzyć placuszki mające około 9 cm średnicy. Usmażyć z jednej i z drugiej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy.

4

Usmażone pancakes polać syropem klonowym i podać z owocami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz