Naturalnie słodkie trufle bez cukru, których konsystencja i smak pochodzi od daktyli. Do wyboru dwie wersje- czekoladowa oraz kokosowa.
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania 30 trufli będziesz potrzebować:
- 20 sztuk suszonych daktyli
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g ziaren słonecznika
- łyżka kakao
- szklankę gorącej wody
- do obtoczenia: kilka łyżek wiórek kokosowych i kakao
- Daktyle włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 30 minut.
- W termomiksie umieścić namoczone daktyle, orzechy, słonecznik i kakao. Zmielić do uzyskania jednolitej konsyctencji.
- Odstawić do lodówki na 30 minut.
- Uformować małe kulki. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach a resztę w kakao.
Kakaowe trufle z daktyli
Wydrukuj przepisSkładniki
- 20 sztuk suszonych daktyli
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g ziaren słonecznika
- łyżka kakao
- szklankę gorącej wody
- do obtoczenia: kilka łyżek wiórek kokosowych i kakao
Sposób przygotowania
1
Daktyle włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 30 minut.
2
W termomiksie umieścić namoczone daktyle, orzechy, słonecznik i kakao. Zmielić do uzyskania jednolitej konsyctencji.
3
Odstawić do lodówki na 30 minut.
4
Uformować małe kulki. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach a resztę w kakao.
Brak komentarzy