Ciastka/ Słodkie

Kakaowe trufle z daktyli

Naturalnie słodkie trufle bez cukru, których konsystencja i smak pochodzi od daktyli. Do wyboru dwie wersje- czekoladowa oraz kokosowa.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 30 trufli będziesz potrzebować:

  • 20 sztuk suszonych daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g ziaren słonecznika
  • łyżka kakao
  • szklankę gorącej wody
  • do obtoczenia: kilka łyżek wiórek kokosowych i kakao

Przygotowanie:

  1. Daktyle włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 30 minut.
  2. W termomiksie umieścić namoczone daktyle, orzechy, słonecznik i kakao. Zmielić do uzyskania jednolitej konsyctencji.
  3. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Uformować małe kulki. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach a resztę w kakao.

 

Kakaowe trufle z daktyli

Wydrukuj przepis
Porcje: 30 sztuk Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 20 sztuk suszonych daktyli
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g ziaren słonecznika
  • łyżka kakao
  • szklankę gorącej wody
  • do obtoczenia: kilka łyżek wiórek kokosowych i kakao

Sposób przygotowania

1

Daktyle włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą. Odstawić na 30 minut.

2

W termomiksie umieścić namoczone daktyle, orzechy, słonecznik i kakao. Zmielić do uzyskania jednolitej konsyctencji.

3

Odstawić do lodówki na 30 minut.

4

Uformować małe kulki. Połowę kulek obtoczyć w wiórkach a resztę w kakao.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz