Dania główne/ Kasze

Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z indykiem i warzywami

Rozgrzewająca kasza jaglana na mleku kokosowym z dodatkiem chili, imbiru i trawy cytrynowej w sam raz na zimowe dni!

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebne są :

  • 150 g kaszy jaglanej
  • puszka mleczka kokosowego
  • 250 g piersi z indyka
  • szalotka
  • pak choi ( około 150 g)
  • duża marchewka
  • dymka
  • 5  większych pieczarek
  • 5 liści kafiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sok z ½ limonki
  • imbir ( długości około 3 cm)
  • 3 centymetrowy kawałek papryczki chilli
  • olej sezamowy lub zwykły
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

    1. Mleko kokosowe przelać do garnka, dodać liście kafiru, i trawę cytrynową.
    2. Imbir i  chili pokroić w drobną kostkę i dorzucić do mleka. Podgrzewać na małym ogniu.
    3. Mięso umyć, wyfiletować i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do garna z mlekiem i gotować na małym ogniu
    4. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać ciepłą wodą na sitku o drobnych oczkach. Dołożyć do gotującego mleka. Dodać cukier, 4 łyżeczki soku z limonki, sól i pieprz do smaku. Gotować delikatnie 10 minut pod przykryciem.
    5. W tym czasie umyć warzywa. Marchew obrać i pokroić w słupki. Pieczarki przeciąć na pół i kroić w plastry. Szalotkę posiekać w drobną kostkę. Pak choi i zieloną część dymki pokroić w plasterki.
    6. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, dodać marchew i szalotkę. Dodać szczyptę soli i smażyć 3 minuty.
    7. Po upływie 10 minut wyjąć z garnka trawę cytrynową i kafir. Zmniejszyć ogień i dodać przysmażoną marchew, pieczarki i pak choi. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem, cukrem, limonką  i chili.
    8. Zdjąć z ognia. Przełożyć na talerze i podawać z posiekanymi liśćmi pak choi, dymką i chili.

     

Porady:

Podczas krojenia pak choi zostawić posiekane  zielone liście do posypania na wierzch dania.

 

Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z indykiem i warzywami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • puszka mleczka kokosowego
  • 250 g piersi z indyka
  • szalotka
  • pak choi ( około 150 g)
  • duża marchewka
  • dymka
  • 5 większych pieczarek
  • 5 liści kafiru
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • sok z ½ limonki
  • imbir ( długości około 3 cm)
  • 3 centymetrowy kawałek papryczki chilli
  • olej sezamowy lub zwykły
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1

Mleko kokosowe przelać do garnka, dodać liście kafiru, i trawę cytrynową.

2

Imbir i chili pokroić w drobną kostkę i dorzucić do mleka. Podgrzewać na małym ogniu.

3

Mięso umyć, wyfiletować i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć do garna z mlekiem i gotować na małym ogniu

4

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać ciepłą wodą na sitku o drobnych oczkach. Dołożyć do gotującego mleka. Dodać cukier, 4 łyżeczki soku z limonki, sól i pieprz do smaku. Gotować delikatnie 10 minut pod przykryciem.

5

W tym czasie umyć warzywa. Marchew obrać i pokroić w słupki. Pieczarki przeciąć na pół i kroić w plastry. Szalotkę posiekać w drobną kostkę. Pak choi i zieloną część dymki pokroić w plasterki.

6

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, dodać marchew i szalotkę. Dodać szczyptę soli i smażyć 3 minuty.

7

Po upływie 10 minut wyjąć z garnka trawę cytrynową i kafir. Zmniejszyć ogień i dodać przysmażoną marchew, pieczarki i pak choi. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem, cukrem, limonką i chili.

8

Zdjąć z ognia. Przełożyć na talerze i podawać z posiekanymi liśćmi pak choi, dymką i chili.

Notatki

Podczas krojenia pak choi zostawić posiekane zielone liście do posypania na wierzch dania.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz