Dania główne/ Makarony

Makaron spaghetti z orzechowym pesto z rukolą i polędwiczką wieprzową

Nie jest to przepis na klasyczne pesto, głównym składnikiem jest tu rukola i orzechy włoskie. Nie mogło się obejść bez liści bazylii i suszonych pomidorów, które również wylądowały w termomiksie. Spróbuj mojej wersji zielonego pesto 🙂

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebował:

  • 100 g rukoli
  • 20 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 10 g liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • olej
  • woda
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 15-10 pomidorków cherry
  • makaron spaghetti

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i włożyć makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby się nie posklejał.
  2. Suszone pomidory umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą do przykrycia pomidorów i odstawić na 10 minut.
  3. Pomidory cherry umyć i przepołowić.
  4. Orzechy włoskie wsypać do termomiksu i zmielić 5 sekund na drobne kawałki.
  5. Do orzechów dodać rukolę, czosnek i bazylię. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas miksując. Dodać suszone pomidory. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
  6. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Pokroić w plastry, następnie w podłużne kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Przyprawić mięso solą i pieprzem, wrzucić na patelnię i usmażyć.
  7. Pesto przełożyć na dużą patelnie lub do garnka o dużej powierzchni, dodać makaron i zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Dodać pomidorki cherry i mięso. Podgrzewać aż makaron będzie ciepły.
  8. Na koniec posypać świeżą rukolą, przemieszać na patelni i zdjąć z ognia.
  9. Przełożyć na talerz, ozdobić liśćmi bazylii i rukoli.

Porady:

Makaron z pesto najlepiej podgrzewać porcjami, dla każdego z osobna.

Kasza jaglana gotowana na mleku kokosowym z indykiem i warzywami

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 45 minut

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 20 g orzechów włoskich
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 10 g liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • olej
  • woda
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 15-10 pomidorków cherry
  • makaron spaghetti

Sposób przygotowania

1

W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i włożyć makaron. Gotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby się nie posklejał.

2

Suszone pomidory umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą do przykrycia pomidorów i odstawić na 10 minut.

3

Pomidory cherry umyć i przepołowić.

4

Orzechy włoskie wsypać do termomiksu i zmielić 5 sekund na drobne kawałki.

5

Do orzechów dodać rukolę, czosnek i bazylię. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas miksując. Dodać suszone pomidory. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

6

Polędwiczkę umyć i osuszyć. Pokroić w plastry, następnie w podłużne kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Przyprawić mięso solą i pieprzem, wrzucić na patelnię i usmażyć.

7

Pesto przełożyć na dużą patelnie lub do garnka o dużej powierzchni, dodać makaron i zacząć podgrzewać na średnim ogniu. Dodać pomidorki cherry i mięso. Podgrzewać aż makaron będzie ciepły.

8

Na koniec posypać świeżą rukolą, przemieszać na patelni i zdjąć z ognia.

9

Przełożyć na talerz, ozdobić liśćmi bazylii i rukoli.

Notatki

Makaron z pesto najlepiej podgrzewać porcjami, dla każdego z osobna.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz