Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo łatwe. Potrzebne są tylko dwa składniki, czyli ziemniaki i mąka ziemniaczana. Zasada jest prosta: 3 porcje ugotowanych ziemniaków na 1 porcje mąki. Najłatwiejszym sposobem jest umieszczenie zmielonych ziemniaków w misce, zostawiając ¼ wolnego miejsca (jak na zdjęciu) i uzupełnienie go mąką.
Mąkę ziemniaczaną bezglutenową w przystępnej cenie dostaniecie w sklepach Netto z firmy Pepees. Jest ona opisana jako bezglutenowa i nie ma kontaktu z mąką pszenną (przynajmniej w netto z którego korzystam).
Składniki & przygotowanie
Do przygotowania będziesz potrzebować:
- 1 kg ziemniaków
- około szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.
- Odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
- Przełożyć do miski. Rozłożyć ziemniaki zostawiając ¼ wolnego (tak jak na zdjęciu). W brakujące miejsce wsypać mąkę i wymieszać.
- W dłoniach formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Każdą kluskę wykończyć dziurką na środku (można to zrobić małym palcem).
- W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kluski (nie wszystkie na raz) i gotować na małym ogniu około 8 minut.
- Podawać do dań z sosem lub z cebulką i skwarkami.
Kluski śląskie
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg ziemniaków
- około szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.
2. Odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
3. Przełożyć do miski. Rozłożyć ziemniaki zostawiając ¼ wolnego (tak jak na zdjęciu). W brakujące miejsce wsypać mąkę i wymieszać.
4. W dłoniach formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Każdą kluskę wykończyć dziurką na środku (można to zrobić małym palcem).
5. W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kluski (nie wszystkie na raz) i gotować na małym ogniu około 8 minut.
6. Podawać do dań z sosem lub z cebulką i skwarkami.
Brak komentarzy