Dania główne/ Dodatki

Kluski śląskie

Przygotowanie klusek śląskich jest bardzo łatwe. Potrzebne są tylko dwa składniki, czyli ziemniaki i mąka ziemniaczana. Zasada jest prosta: 3 porcje ugotowanych ziemniaków na 1 porcje mąki. Najłatwiejszym sposobem jest umieszczenie zmielonych ziemniaków w misce, zostawiając ¼ wolnego miejsca (jak na zdjęciu) i uzupełnienie go mąką.

Mąkę ziemniaczaną bezglutenową w przystępnej cenie dostaniecie w sklepach Netto z firmy Pepees. Jest ona opisana jako bezglutenowa i nie ma kontaktu z mąką pszenną (przynajmniej w netto z którego korzystam).

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków
  • około szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.
  2. Odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
  3. Przełożyć do miski. Rozłożyć ziemniaki zostawiając ¼ wolnego (tak jak na zdjęciu). W brakujące miejsce wsypać mąkę i wymieszać. 
  4. W dłoniach formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Każdą kluskę wykończyć dziurką na środku (można to zrobić małym palcem).
  5. W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kluski (nie wszystkie na raz) i gotować na małym ogniu około 8 minut.
  6. Podawać do dań z sosem lub z cebulką i skwarkami.

Kluski śląskie

Wydrukuj przepis
Porcje: 1 kg Czas przygotowania: gotowanie +10 minut

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • około szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

1

1. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki i gotować w osolonej wodzie około 30 minut.

2

2. Odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.

3

3. Przełożyć do miski. Rozłożyć ziemniaki zostawiając ¼ wolnego (tak jak na zdjęciu). W brakujące miejsce wsypać mąkę i wymieszać.

4

4. W dłoniach formować kluski wielkości orzecha włoskiego. Każdą kluskę wykończyć dziurką na środku (można to zrobić małym palcem).

5

5. W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kluski (nie wszystkie na raz) i gotować na małym ogniu około 8 minut.

6

6. Podawać do dań z sosem lub z cebulką i skwarkami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz