Lato się zbliża, za oknem coraz cieplej, na pewno przyda się chłodny napój 🙂 Sezon na rabarbar trwa więc wykorzystałam właśnie to warzywo na kompot. Ja podaje go na zimno z dodatkiem liści mięty.
Składniki & przygotowanie
Potrzebujesz:
- 0,5 kg rabarbaru
- 8 łyżek cukru
- 1,5 l wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka liści świeżej mięty
- Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki (nie obieramy).
- Na spód garnka wsypać cukier, podgrzać na średnim ogniu. Kiedy się rozpuści, dodać rabarbar.
- Po około 3 minutach, kiedy cukier się rozpuści dolać wodę. Gotować 5 minut i dodać sok z cytryny.
- Schłodzić i podawać z miętą.
Kompot z rabarbaru
Wydrukuj przepisSkładniki
- 0,5 kg rabarbaru
- 8 łyżek cukru
- 1,5 l wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka liści świeżej mięty
Sposób przygotowania
1
Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki (nie obieramy).
2
Na spód garnka wsypać cukier, kiedy zacznie się karmelizować dodać rabarbar.
3
Po około 3 minutach, kiedy cukier się rozpuści dolać wodę. Gotować 5 minut i dodać sok z cytryny.
4
Schłodzić i podawać z miętą.
Brak komentarzy