Napoje

Kompot z rabarbaru

Lato się zbliża, za oknem coraz cieplej, na pewno przyda się chłodny napój 🙂  Sezon na rabarbar trwa więc wykorzystałam właśnie to warzywo na kompot. Ja podaje go na zimno z dodatkiem liści mięty.

Składniki & przygotowanie

Potrzebujesz:

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka liści świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki (nie obieramy).
  2. Na spód garnka wsypać cukier, podgrzać na średnim ogniu. Kiedy się rozpuści, dodać rabarbar.
  3. Po około 3 minutach, kiedy cukier się rozpuści dolać wodę. Gotować 5 minut i dodać sok z cytryny.
  4. Schłodzić i podawać z miętą.

 

Kompot z rabarbaru

Wydrukuj przepis
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka liści świeżej mięty

Sposób przygotowania

1

Rabarbar pokroić w 1 cm kawałki (nie obieramy).

2

Na spód garnka wsypać cukier, kiedy zacznie się karmelizować dodać rabarbar.

3

Po około 3 minutach, kiedy cukier się rozpuści dolać wodę. Gotować 5 minut i dodać sok z cytryny.

4

Schłodzić i podawać z miętą.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz