Dania główne/ Dodatki/ Wegańskie

Kopytka dyniowe z oliwą szałwiową

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania 3 porcji potrzebujesz:

Składniki na kopytka:

  • 300 g puree z dyni hokkaido
  • 400 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • około 90 g mąki ryżowej + mąka do posypania
  • około 75 g maki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Oliwa do polania kopytek:

  • 60 ml oliwy
  • 2 szalotki
  • garść świeżych liści szałwii
  • woda
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • wegański parmezan (może być też zwykły)

Przygotowanie:

Kopytka:

  1. Ziemniaki wymieszać z dynią. Dodać tymianek, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Wymieszać.
  2. Do masy na kluski wsypać mąki i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 4 części.
  4. Blat podsypać mąką. Wyjąć pierwszą porcję ciasta i uformować walec. Lekko przygnieść dłonią od góry i pokroić w poprzek ciasto na kawałki. Powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Kopytka odkładać na talerz podsypany mąką.

  1. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić część kopytek. Gotować na średnim ogniu. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze minutę. Odcedzić i powtórzyć z pozostałą partią klusek.
  2. Ugotowane kopytka przełożyć na talerze i polać oliwą z szałwią i szalotką. Na koniec posypać parmezanem.

Oliwa do polania kopytek:

  1. Szalotkę brać i pokroić w kostkę.
  2. Na patelnię wlać oliwę i podgrzać. Wrzucić szalotkę i usmażyć na lekko zloty kolor.
  3. Pod koniec smażenia wrzucić liście szałwii i doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka sekund i zdjąć z ognia.

Porady:

Ugotowane ziemniaki do puree należy dokładnie odcedzić, aby nie były zbyt wodniste. Puree najlepiej robić, jak warzywa są jeszcze ciepłe.

Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaka i dyni. Dodawaj po trochu do ciasta i dosypuj w trakcie, jeśli jeszcze potrzeba. Ciasto wychodzi lekko klejące, ale wystarczy mieć wyspane dłonie mąką i podsypany blat.

Nie należy wrzucać od razu całej porcji klusek, aby się nie posklejały.

Jeśli nie przepadasz za tymiankiem, użyj innych ziół np.: bazylię lub oregano.

Puree z dyni uzyskasz przez upieczenie dyni, a następnie jej zblednowanie lub przeciśnięcie przez praskę.

Kopytka dyniowe możesz serować z tradycyjnym obiadem i pieczeniowym sosem, z pesto lub z sosem śmietanowym i grzybami.

Kopytka dyniowe z oliwą szałwiową

Wydrukuj przepis
Porcje: 3 Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • Składniki na kopytka:
  • 300 g puree z dyni hokkaido
  • 400 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • około 90 g mąki ryżowej + mąka do posypania
  • około 75 g maki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • Oliwa do polania kopytek:
  • 60 ml oliwy
  • 2 szalotki
  • garść świeżych liści szałwii
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • Do podania:
  • wegański parmezan (może być też zwykły)

Sposób przygotowania

1

Kopytka:

2

Ziemniaki wymieszać z dynią. Dodać tymianek, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Wymieszać.

3

Do masy na kluski wsypać mąki i dokładnie wymieszać.

4

Ciasto podzielić na 4 części.

5

Blat podsypać mąką. Wyjąć pierwszą porcję ciasta i uformować walec. Lekko przygnieść dłonią od góry i pokroić w poprzek ciasto na kawałki. Powtórzyć z kolejnymi porcjami ciasta. Kopytka odkładać na talerz podsypany mąką.

6

W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić część kopytek. Gotować na średnim ogniu. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze minutę. Odcedzić i powtórzyć z pozostałą partią klusek.

7

Ugotowane kopytka przełożyć na talerze i polać oliwą z szałwią i szalotką. Na koniec posypać parmezanem.

8

Oliwa do polania kopytek:

9

Szalotkę brać i pokroić w kostkę.

10

Na patelnię wlać oliwę i podgrzać. Wrzucić szalotkę i usmażyć na lekko zloty kolor.

11

Pod koniec smażenia wrzucić liście szałwii i doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka sekund i zdjąć z ognia.

Notatki

Ugotowane ziemniaki do puree należy dokładnie odcedzić, aby nie były zbyt wodniste. Puree najlepiej robić, jak warzywa są jeszcze ciepłe. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaka i dyni. Dodawaj po trochu do ciasta i dosypuj w trakcie, jeśli jeszcze potrzeba. Ciasto wychodzi lekko klejące, ale wystarczy mieć wyspane dłonie mąką i podsypany blat. Nie należy wrzucać od razu całej porcji klusek, aby się nie posklejały. Jeśli nie przepadasz za tymiankiem, użyj innych ziół np.: bazylię lub oregano. Puree z dyni uzyskasz przez upieczenie dyni, a następnie jej zblednowanie lub przeciśnięcie przez praskę. Kopytka dyniowe możesz serować z tradycyjnym obiadem i pieczeniowym sosem, z pesto lub z sosem śmietanowym i grzybami.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz