Dania główne/ Mięsa

Kotlety mielone

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bezglutenowa bułka
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szklanki bezglutenowej bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

Przygotowanie:

  1. Bułkę porwać na 4 części. Przełożyć do miseczki i zalać wodą, aby przykryło bułkę.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Kiedy bułka zmięknie, odcedzić ją i dodać do mięsa. Przyprawić majerankiem solą i pieprzem do smaku. Dodać cebulę, czosnek i wymieszać. Następnie dodać około 4 łyżek wody i wyrobić, aż mięso przestanie kleić się do rąk. Uformować w dłoniach kulki i lekko je spłaszczyć.
  4. Na płaski talerz wysypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w bułce.
  5. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety. Czas zależny od wielkości kotletów, u mnie około 5 minut z każdej strony. Regulować ogień, aby się nie przypaliły.
  6. Usmażone mielone podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady:

Im mniejsze i bardziej płaskie kotlety, tym krótszy czas smażenia.

Kotlety mielone

Wydrukuj przepis
Porcje: około 10 kotletów Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bułka bezglutenowa
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szklanki bułki tartej bezglutenowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania

1

Bułkę porwać na 4 części. Przełożyć do miseczki i zalać wodą, aby przykryło bułkę.

2

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

3

Kiedy bułka zmięknie, odcedzić ją i dodać do mięsa. Przyprawić majerankiem solą i pieprzem do smaku. Dodać cebulę, czosnek i wymieszać. Następnie dodać około 4 łyżek wody i wyrobić, aż mięso przestanie kleić się do rąk. Uformować w dłoniach kulki i lekko je spłaszczyć.

4

Na płaski talerz wysypać bułkę tartą. Kotleciki obtoczyć w bułce.

5

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety. Czas zależny od wielkości kotletów, u mnie około 5 minut z każdej strony. Regulować ogień, aby się nie przypaliły.

6

Usmażone mielone podawać z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Im mniejsze i bardziej płaskie kotlety, tym krótszy czas smażenia.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz