Zupy

Krem z batatów

 

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania potrzebujesz:

Krem:

  • 1 kg batatów
  • 1, 5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietanki ryżowej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kiełki słonecznika do podania
  • oliwa do podania
  • papier do pieczenia
  • blender

Wykonanie:

    1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
    2. Bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do miski. Wlać 2 łyżki oleju i doprawić solą i pieprzem.
    3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć słodkie ziemniaki. Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złote.
    4. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Na ostatnie 5 minut pieczenia batatów dorzucić na blachę szalotkę.
    5. W garnku zagotować 1,3 l bulion. Dodać upieczone bataty i szalotkę. Gotować kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
    6. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Wlać śmietankę ryżowa i doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Ponownie zblendować. Dodać jeszcze bulion, jeśli krem jest za gęsty.
    7. Zupę podgrzać i przelać na talerze. Wykończyć kiełkami słonecznika i odrobiną oliwy.

Porady:

Ilość bulionu zależy od długości gotowania batatów i ile płynu wyparuje. Gęstość dopasuj do swoich upodobań.

Zamiast szalotki możesz użyć cebuli. Czosnek niedźwiedzi możesz zamienić na ząbek zwykłego czosnku.

Szalotkę możesz usmażyć na patelni, zamiast piec z batatami w piekarniku.

Krem możesz również podać z grzankami lub prażonymi ziarnami słonecznika.

Krem z batatów

Wydrukuj przepis
Porcje: 1,5 l Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • Krem:
  • 1 kg batatów
  • 1, 5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 100 ml śmietanki ryżowej
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • kiełki słonecznika do podania
  • oliwa do podania
  • papier do pieczenia
  • blender

Sposób przygotowania

1

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

2

Bataty obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do miski. Wlać 2 łyżki oleju i doprawić solą i pieprzem.

3

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć słodkie ziemniaki. Włożyć do piekarnika i piec około 15 minut, aż będą lekko złote.

4

Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Na ostatnie 5 minut pieczenia batatów dorzucić na blachę szalotkę.

5

W garnku zagotować 1,3 l bulion. Dodać upieczone bataty i szalotkę. Gotować kilka minut, aż warzywa będą miękkie.

6

Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Wlać śmietankę ryżowa i doprawić czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Ponownie zblendować. Dodać jeszcze bulion, jeśli krem jest za gęsty.

7

Zupę podgrzać i przelać na talerze. Wykończyć kiełkami słonecznika i odrobiną oliwy.

Notatki

Ilość bulionu zależy od długości gotowania batatów i ile płynu wyparuje. Gęstość dopasuj do swoich upodobań. Zamiast szalotki możesz użyć cebuli. Czosnek niedźwiedzi możesz zamienić na ząbek zwykłego czosnku. Szalotkę możesz usmażyć na patelni, zamiast piec z batatami w piekarniku. Krem możesz również podać z grzankami lub prażonymi ziarnami słonecznika.

Mogą rownież Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw komentarz