Dania główne/ Owoce morza i ryby/ Przystawki

Krewetki tygrysie z czosnkiem i pomidorami

Uwielbiam krewetki, szczególnie w takim wydaniu! Lekkie, pyszne i delikatne. Aksamitny maślany sos z dodatkiem ginu, pomidorów i świeżej pietruszki. Przystawka z pewnością zachwyci wymagających gości. Przygotowanie zajmuje nie wiele czasu jeśli wcześniej oczyścimy krewetki.

Składniki & przygotowanie

Do przygotowania dania niezbędne będą:

  • 14  krewetek tygrysich
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 średnie pomidory
  • 40 ml ginu
  • 2 łyżki masła wegańskiego
  • papryczka chili
  • olej
  • sól grubo mielona
  • pieprz grubo mielony

Mając już wszystkie składniki możemy rozpocząć przygotowania w czterech prostych krokach.

  1. Krewetki obrać pozostawiając ogonki , oczyścić i umyć.
  2. Czosnek pokroić w cienkie pasterki a chili w drobną kostkę ( ilość według uznania, ja użyłam około 1/4 łyżeczki). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na 6 ćwiartek, pozbawić szypułki i przekroić ćwiartkę na pół. Pietruszkę posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i smażyć 5 sekund. Następnie rozłożyć na patelni krewetki posolić i popieprzyć. Po około minucie, kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru i będą się odrywać od patelni przewrócić na drugą stronę. Ponownie przyprawić i smażyć do uzyskania różowej barwy.
  4. Na patelnię wlać gin i ostrożnie podpalić danie umieszczając ogień nad brzegiem patelni. Kiedy płomień wygaśnie ( kilka sekund) dodać chili, pomidory i masło. Wykonując okrężne ruchy patelnią przez kilka sekund wkręcić masło ( około 30 sekund). Zdjąć z ognia i posypać świeżą pietruszką.

Podawać z grzankami, które pysznie smakują moczone w sosie krewetkowym.

UWAGA!

Podczas przygotowywania krewetek należy być ostrożnym. Wygospodarować duża pustą przestrzeń nad i wokół płyty grzewczej aby się nie poparzyć. Płomień po podpaleniu jest bardzo wysoki, może sięgać nawet 50 cm. Należy pamiętać żeby alkoholu nie wlewać prosto z butelki! Należy go przelać do kieliszka i dopiero wlać na patelnię.

Krewetki tygrysie z czosnkiem i pomidorami

Wydrukuj przepis
Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 14 krewetek tygrysich
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 40 ml ginu
  • 2 łyżki masła wegańskiego
  • papryczka chili
  • olej
  • sól grubo mielona
  • pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania

1

Krewetki obrać pozostawiając ogonki , oczyścić i umyć.

2

Czosnek pokroić w cienkie pasterki a chili w drobną kostkę ( ilość według uznania, ja użyłam około 1/4 łyżeczki). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na 6 ćwiartek, pozbawić szypułki i przekroić ćwiartkę na pół. Pietruszkę posiekać.

3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i smażyć 5 sekund. Następnie rozłożyć na patelni krewetki posolić i popieprzyć. Po około minucie, kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru i będą się odrywać od patelni przewrócić na drugą stronę. Ponownie przyprawić i smażyć do uzyskania różowej barwy.

4

Na patelnię wlać gin i ostrożnie podpalić danie umieszczając ogień nad brzegiem patelni. Kiedy płomień wygaśnie ( kilka sekund) dodać chili, pomidory i masło. Wykonując okrężne ruchy patelnią przez kilka sekund wkręcić masło ( około 30 sekund). Zdjąć z ognia i posypać świeżą pietruszką.

Notatki

Podczas przygotowywania krewetek należy być ostrożnym. Wygospodarować duża pustą przestrzeń nad i wokół płyty grzewczej aby się nie poparzyć. Płomień po podpaleniu jest bardzo wysoki, może sięgać nawet 50 cm. Należy pamiętać żeby alkoholu nie wlewać prosto z butelki! Należy go przelać do kieliszka i dopiero wlać na patelnię.

Mogą rownież Ci się spodobać

1 Comment

  • Reply
    Mateusz
    22 grudnia, 2016 at 11:18 pm

    Wow! To jest dopiero flambirowanie! 😮

  • Zostaw komentarz